Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як не втрачати “дзен” під час війни – поради тренера йоги

У критичні моменти надважливим є баланс. Як зміцнювати внутрішню опору, якщо земля під ногами непевна, розповість Сашко – психолог, тренер йоги, цигуну та синхрогімнастики. 

Помічним матеріалом ділиться Інформатор.

ДИХАННЯ

Дієвих методом контролю свого стану є дихання. В йозі цей розділ називається “пранаями”. Зчаста люди серйозно сприймають зовнішні, яскраві, фізичні практики, тоді як до простих речей, як от дихальні вправи, ставляться скептично. Втім, прості методи завжди надійніші та глибші, – ділиться Сашко.

Головним ворогом наразі залишається тривога, яка зрештою переростає в розлади та панічні атаки. Не дайте себе морально зімнути. Дбайте про свою психічно-ментальну оболонку так само, як дбаєте про тіло, чистячи зуби.

ПОВНЕ ПОСТУПОВЕ ДИХАННЯ

Спершу наповніть повітрям низ живота. Затим – діафрагму, груди. Видихайте у зворотному напрямку. Таким чином ми використовуватимемо повний легеневий об’єм. Дихання, серцебиття, метаболізм уповільнюються, відтак наше тіло виснажується менше та працює в більш екологічному “енергоекономному” режимі. Концентрація на диханні відволіче вас від саморуйнівних ментальних процесів.

ТЕХНІКА КВАДРАТНОГО ДИХАННЯ

Цикл складається зі вдиху, затримки, видиху, затримки. Найкраще починати з 2-секундних вдихів та видихів. Тривалість можна збільшувати, відстежуючи власні відчуття. Найголовніше, аби процес був комфортним та невимушеним.

Практикуймо спокій та усвідомленість. Все буде Україна.

 

Ніка Кричовська

Олександр Каплун

Нагору