Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як захистити свою сторінку у facebook | історія кібератаки на коломиянку

Доки ЗСУ гатять по окупантам, ми відбиваємо кібератаки у своїх ґаджетах . Фейки розпускаються як вербові бруньки. Під приціл проросійських військ потрапляють облікові записи facebook. Як вберегти свою сторінку від зламу – у матеріалі. 

Та спершу Інформатор ділиться з вами історією коломиянки Тетяни, чиєю сторінкою скористалися для розповсюдження тривожної “дези”.

“На сайті Міністерства Оборони я прочитала про те, що загинув прикарпатець родом з Королівки Степан Тарабалка. На своїй сторінці у facebook я опублікувала фотографію героя і висловила співчуття. Через кілька годин я отримала особисте повідомлення від подруги, мовляв, що відбувається? Я зайшла на свою сторінку і побачила, що замість мого допису опублікований фейк: слова мої, а на фото – Володимир Зеленський. Я поспіхом намагалася це видалити, але безуспішно”, – розповідає Тетяна.

Жінка втратила можливість керувати власними публікаціями. Їй вдалося створити пост про те, що акаунт зламаний. Коли Тетяна  намагалася змінити пароль сторінки, допис з президентом зник.

“Я повторно подала запит на зміну пароля, застосувала двоетапну перевірку, тож зараз без проблем користуюся сторінкою. Від допису про смерть Зеленського – ні сліду. Я перевірила входи з інших пристроїв, там показувало невідомий мені пристрій у Львові. Чи справді це так, відстежити неможливо”. – підсумовує жінка.

Як убезпечити свій акаунт?

Розробники facebook радять починати з захисту пароля.

Під час створення нового пароля майте на увазі:

  • Ваш пароль має бути легким для запам’ятовування, але складним для вгадування.
  • Пароль Facebook має відрізнятися від паролів, які ви використовуєте для входу в інші облікові записи, як-от ваша електронна пошта або банківський рахунок.
  • Довші паролі зазвичай надійніші.
  • Як пароль не можна використовувати електронну пошту, номер телефону або дату народження.
  • Якщо на екрані відобразиться повідомлення про те, що вказаний вами пароль недостатньо надійний, спробуйте поєднати в паролі літери великого та малого регістру. Також ви можете ускладнити пароль, зробивши його довшим за допомогою фрази або серії слів, які ви можете легко запам’ятати, але про які не здогадаються інші користувачі.

Що далі?

  • Не надавайте іншим особам свої дані для входу.
  • Виходьте з Facebook, якщо ви використовуєте комп’ютері, до якого мають доступ інші люди.
  • Не приймайте запити на дружбу від незнайомих людей.
  • Остерігайтеся шкідливого програмного забезпечення.
  • Ніколи не переходьте за підозрілими посиланнями, навіть якщо вам здається, що вони надійшли від вашого друга або відомої вам компанії.
  • Користуйтеся додатковими функціями безпеки.

Зокрема, радимо налаштувати двоетапну перевірку.

Детальніше про безпеку у facebook читайте ТУТ.

Про цифрову безпеку на хлопський розум у своєму влозі розповів засновник “Громадського ТБ Запоріжжя” Тарас Білка.

Приємного перегляду, пантруймося!

 

Ніка Кричовська

 

 

 

 

Нагору