Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Дозвілля дітей Коломиї: Станція юних туристів

Ми не в силі витерти з пам’яті наших дітей спогадів про війну в Україні. Але ми здатні використати навіть цей скрутний час для того, аби допомогти їм стати міцнішими, сильнішими і більш вправними. Добре було б, якби на власному прикладі, але якщо у батьків багато справ, то в допомозі стануть гуртки.

Інформатор продовжує розповідати про дозвілля дітей та підлітків у Коломиї. Сьогодні ми відвідали місцеву станцію юних туристів. І ось що…

Юні й не тільки

Чи не у кожній коломийській родині знайдеться фанат гірських походів, правда ж? Гори під боком, то чому б не податися у мандри. Когось брали з собою батьки, старші брати-сестри, а хтось вчився на власних помилках.

Але на станції юних туристів у Коломиї діти різного віку мають можливість навчитися усьому, що знадобиться в довгих пішохідних чи велосипедних мандрівках не з книжок, а на ділі.

Станція юних туристів у сучасному форматі діє з 1991 року. Але й до того десятиліттями у Коломиї готували учнів шкіл до походів в гори. Змінювались педагоги, можливості, фінансове забезпечення…

Проте ніколи не зменшувалась кількість охочих знайти друзів, щоб разом мандрувати, пізнавати і розвиватися. Відтак тут виросло не одне покоління коломийських гірських туристів, декотрі з них вже бавлять онуків.

Читайте також: Позашкілля Коломиї відновлюється: хто любить великий теніс?

До війни

Якщо ви глипнете на сторінку юних туристів, то побачите не звичайні заняття в класах, але купу живих фото з практичних вправ і спільних походів дітей та молоді. Часто до мандрівок приєднуються батьки.

Серед гуртків СЮТу – пішохідний, велосипедний туризм, ПЛАСТові гуртки. Заняття на станції проводились кожен день для дітей різного шкільного віку:

  • у ПЛАСТі можуть займатися діти з 6 років
  • а в туристичних гуртках – з 9 років.

У мирний час гуртківці станції мінімум двічі на місяць організовували поїзди й походи в гори. Зазвичай потягом: це дешево і зручно. Заняття ж відбувалися щодня.

Читайте також – Спортивне дозвілля: які секції поновили свою роботу у Коломиї

Нині

Сьогодні біля будівлі СЮТу незвично тихо: ні тобі метушні, ні дитячого галасу. Навіть скелелазний стенд, який юні туристи отримали завдяки участі в конкурсі проектів громадського бюджету, стоїть сам-один.

З 21 березня відновили заняття дистанційно: відеоуроки, обговорення, віддалені вправи. Це все не може замінити того живого спілкування, тренувань і походів, які були до війни.

До теми: “Варатик” знову на полі

Діти переглядають відеоуроки і читають про те, як мудро скласти наплічник, як підбирати  і доглядати за туристичним спорядженням, як в’язати вузли та ін. Словом – теоретичні ази. Але й це треба знати. В поході знання – сила.

Юні туристи сподіваються, що скоро управління освіти міської ради дозволить їм відновити заняття на вулиці. Попередньо директор станції юних туристів Андрій Шалаєнко подбав про безпеку дітей в разі повітряної тривоги і домовився про перехід в найближче укриття, що знаходиться за 4 хвилини пішки.

Запис на гуртки СЮТу: тел. 067 68 67 936 (Андрій). Заняття безкоштовні.

” Маю бажання на вихідних проводити заняття також для дітей переселенців. Це допоможе їм знайти друзів, швидше освоїтися і відволіктися на щось корисне. Керівники підтримали цю ідею.

Це можуть бути навчання азів орієнтування в просторі міського парку чи тут на базі – смуги перешкод для велосипедистів, заняття в мотузковому парку.

Ми – за практичні заняття. Чекаємо позитивного рішення міської ради”, – стверджує Андрій Шалаєнко.

 

Наталка Сандецька

 

Нагору