Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Актуально, як ніколи: дивіться фільм “Ціна правди” у вільному доступі

Спекулювати фактами, просувати пропаганду і силоміць змушувати замовкнути тих, хто не хоче мовчати — це кити, на яких будувалась політика сталінського режиму. Перегукується з сучасною росією? Знання історії дозволяє нам краще зрозуміти, що саме відбувається сьогодні. Що і чому. Крім того, кожен здатен зробити висновки, щоб не повторити помилки минулих поколінь. Правда важлива, чи не так?

Інформатор пропоную з користю провести дощовий недільний вечір.

Фільм «Ціна правди» розповідає історію вельського репортера Гарета Джонса, який першим відкрив світу правду про Голодомор в Україні та інші жахливі злочини, скоєні партією. З 1930-х років мало що змінилося.

Нащадки тоталітарної влади продовжують знищувати український народ і нахабно брехати, що ні. Але світ все одно має знати правду, і ціна правди — життя.

Україна. 1933 рік. Ґарет Джонс приїжджає до Москви у пошуках матеріалу для історії, де він знайомиться з Адою Брукс. Вона також репортерка.

Ада відкриває йому очі на «радянську утопію», яка не має нічого спільного з реальністю. І Ґарет, попри смертельні погрози, розпочинає своє розслідування. Переховуючись від спецслужб СРСР, крок за кроком він розкриває правду про трагедію українського народу: Голодомор, жорстку цензуру, змову та масові репресії.

Саме його викриття згодом стануть підґрунтям для роману «Колгосп тварин» Джорджа Орвелла.

Цікаві факти:

Фільм знімали в Україні, Польщі та Шотландії. В Україні зйомки проходили на найбільшій площі Європи у Харкові, яку на деякий час спеціально закрили для жителів та гостей міста.

Подорож журналіста відтворили на локаціях у Чернігівській і Житомирській областях.

Знімали фільм англійською мовою, для українського прокату його дублювали.

Сніг у кадрі – справжній, ранньої весни 2018 року його випало багато. Джеймс Нортон провів кілька тижнів в Україні, зйомки були дуже інтенсивними.

Під час зйомок в одному з сіл на Чернігівщині режисерка Агнєшка Голланд познайомилась з літньою жінкою, яка пам’ятає Голодомор.

Для зйомок у фільмі “Ціна правди” актор Джеймс Нортон навчився грати на дримбі (варгані) – музичному інструменті, який часто використовується в гуцульському музичному побуті.

Бюджет фільму – 8,3 млн євро. Найдорожчими були зйомки в шотландському Единбурзі.

У фільмі були задіяні коні, голуби, один вовк, один кіт та 20 свиней.

Головні ролі у фільмі виконали такі зірки зі світовим ім’ям, як Джеймс Нортон, знайомий за мінісеріалом BBC Війна і мир, Гонка, Белль, Ванесса Кірбі, виконавиця ролі принцеси Маргарет в першому і другому сезонах серіалу “Корона” і Пітер Сарсгаард, знайомий за фільмами Кінсі, Афера Стівена Гласса.

Головним саундтреком стрічки стала пісня “Ціна правди” Джамали, яка прозвучить у фінальних титрах однойменного фільму про валійського репортера Гарета Джонса.

Україна витратила на стрічку 26 млн грн, а загальний її бюджет становить 262,2 млн грн.

Консультантом проєкту став Тімоті Снайдер – американський історик та письменник, професор Єльського університету – який у своїй монографії “Криваві землі: Європа між Гітлером та Сталіним” обґрунтував тезу про те, що радянський та нацистський режими знищили близько 14 млн мешканців на території України, Польщі, Білорусі, Прибалтики та в західних областях Росії.

Світова прем’єра фільму відбулася на Берлінському кінофестивалі у лютому 2019 року, а нещодавно фільм потрапив до лонг-листа премії Європейської кіноакадемії.

Московські місця у фільмі відтворили у Харкові, де заради зйомок перекривали центральну площу міста.

Режисерка: Аґнєшка Голланд

Автор сценарію: Андреа Халупа

Продюсери: Клаудія Смея, Станіслав Дзідзіч, Єгор Олесов, Ангус Ламонт, Андреа Халупа

У ролях: Джеймс Нортон, Ванесса Кірбі, Пітер Сарсгаард, Джозеф Моул, Кеннет Кренем, Яків Ткаченко, Олег Драч, Володимир Федорук, Анна Шайдюк, Анастасія Чала, Аліна Ковальська та інші Жанр: історичний трилер

Виробництво: Film Produkcja за підтримки Polish Film Institute, Kinorob за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Jones Boy Film.

Дистриб’ютор в Україні: MMD UA та FILM.UA Distribution.

Генеральний медіапартнер: канал «Україна».

 

Нагору