Інформатор Коломия

ГРОШІ

Імпорт товарів та розмитнення автівок під час воєнного стану: що відомо

Розмитнити авто в Україні можна буде практично безкоштовно та протягом години. Також від сплати ПДВ  та мита звільнено імпорт товарів. Щоправда, це діятиме тільки на період дії воєнного стану.

Скільки тепер треба платити за розмитнення та на що варто звернути увагу – дізнавався Інформатор.

Відповідний закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період воєнного стану” вже набув чинності.

Щодо імпорту товарів в Україну, то звільнено від ввізного мита та податку на додану вартість платників єдиного податку першої-третьої групи, які сплачують податок за ставкою 2% від обороту.

Також скасовано податки та збори на імпорт автомобілів. За спрощеною формою розмитнення авто передбачається подання попередньої митної декларації та відміна митного огляду. Ці формальності займатимуть максимум годину.

Як тепер в Україні відбуватиметься розмитнення автомобілів?

Закон передбачає, що з 1 квітня 2022 року від сплати ПДВ, акцизного збору та ввізного мита звільняються такі ввезені транспортні засоби:

  • легкові автомобілі та кузови до них;
  • причепи та напівпричепи;
  • мотоцикли;
  • транспортні засоби для перевезення вантажів або понад десять осіб.

Проте все ж потрібно оплатити витрати, які не пов’язані з розмитненням. Це внесок до пенсійного фонду для першої реєстрації від 3% до 5% вартості авто. Реєстрація обійдеться 190,15 грн, бланк свідоцтва – 114 грн, номерні знаки – 135 грн.

PMG.ua зазначає, що вартість розмитнення автомобіля залежить від його віку, об’єму та типу двигуна, а також суми, за яку він був придбаний за кордоном.

Наприклад, розмитнення десятирічного автомобіля з дизельним двигуном об’ємом 1500 кубічних сантиметрів, який у ЄС можна купити за 5000 євро, наразі обходиться приблизно у 2800 євро. Розмитнення п’ятирічного автомобіля з такими ж характеристиками, але вартістю у 8000 євро обійдеться у 2975 євро.

За логікою після набрання чинності закону, яким скасовуються сплата всіх платежів, пов’язаних з розмитненням, вартість автомобілів зменшиться приблизно на 30%, а в деяких випадках на 70%. Проте не все так однозначно.

“Ціна зменшиться, але не всі моделі й не різко. Процес буде відбуватися поступово. Різкого обвалу не буде. Поступово стара частина автопарку буде замінена на новішу”, – попереджають в Інституті досліджень авторинку.

Раніше ми повідомляли, кого звільнять від податків на час війни.

Ольга Пукавчук

Нагору