Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Ініціатива “Сади перемоги”: мусимо протистояти плану ворога заморити нас голодом!

Українські аграрії мають сьогодні надважливу місію: зорганізуватися, щоб країна була забезпечена власними продуктами. Блокування портів, ріст ціни на пальне, проблеми із постачанням добрив та насіння роблять посівну кампанію в Україні найскладнішою в історії. Але! Уряд, активісти, експерти і місцеве самоврядування об’єднують зусилля для того, щоб і великі агрохолдинги, і власники малих садово-городніх господарств могли засіяти якомога більше земельних ділянок і виростити саме ті культури, яких потребує передова і тил.

Повідомляє Інформатор

Ініціатива “Сади перемоги” щодня отримує все більше підтримки серед лідерів громадських думок, політиків, відомих артистів, зокрема –  Євген Клопотенко, Євген Комаровський, співаки, громадські діячі.

Нагадаємо, що ця ініціатива виникла наприкінці березня як відповідь українців окупантам на загрозу голоду.

“Сади перемоги” як ініціатива відомі світу ще з минулого століття. Тоді аграрії об’єдналися і спрямували свої зусилля на те, щоб їхні країни уникнули продовольчої кризи, а разом створити/зберегти робочі місця в аграрному секторі в умовах війни. Найбільш вдалими були кампанії у США та Канаді.

Наші захисники вже висаджують свої Сади Перемоги, а ви?

Україна потребує власних продуктів харчування

Ініціатива “Сади перемоги” набирає обертів. 6 квітня zoom відбулась конференція щодо посівної кампанії-2022 в Україні та допомоги аграріям. Серед 70-ти учасників – військові адміністрації областей, територіальні громади, експерти, представники міністерств, журналісти, громадські активісти.

“Збройні сили захищають нас. І вони потребують їжі. Тому ми мусимо кожен від себе зробити все можливе, щоб країна була забезпечена  продуктами. Ми мусимо протистояти плану ворога заморити Україну голодом!” – зазначив лектор Анатолій Ткачук.

На відеоконференції також обговорювали деталі посівної: в яких регіонах що краще садити, як держава і органи місцевого самоврядування можуть долучитися до ініціативи “Сади перемоги”.

Читайте до теми: Уряд закликає фермерів активізуватися, щоб уникнути голоду в Україні

Допомоги прикарпатців потребує Донецька область

Представники донецької ОДА звернулися з проханням до Франківської області допомогти із картоплею для посадки. Якщо прикарпатці мають можливість допомогти, то можуть звертатися до Івано-Франківської обласної або військової адміністрації свого району.

Також ініціатори й активісти “Садів перемоги” радять місцевому самоврядування зробити свій внесок: долучати до роботи свої зв’язки з містами-побратимами, партнерами в Європі.

Зокрема Василь Федюк, радник з питань координації та планування регіонального розвитку з впровадження державної регіональної політики в Україні Програми «U-LEAD з Європою» закликав співпрацювати із сусідніми громадами і формувати заготівельні пункти.

Переорієнтація

Оскільки українські порти заблоковані, то аграріям варто переорієнтовуватися з вирощування великих обсягів продукції одного виду на потреби внутрішнього ринку.

Дешевого палива наразі не варта очікувати, тому важливо обробляти землю мотоблоками та іншою дрібною сільськогосподарською технікою, яка не потребує великих витрат на пальне.

А щоб задовільнити потреби України у продуктах харчування експерти радять відновити використання покинутих ділянок земель. Тут мусять спрацювати голови районних військових адміністрацій.

За ініціативи мінагрополітики були розрахунки для дрібних фермерських господарств в умовах воєнного стану. Їм радять зосередитися на вирощуванні кукурудзи, соняшнику, сої, овочевих культур.

Наталка Сандецька

 

 

Нагору