Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

91% українців вважає, що росіяни та українці – це не один народ — опитування

Емоція гордості за Україну є домінуючою серед усіх опитаних українців, незалежно від віку чи регіону проживання. Радість дещо більше відчувають мешканці центру країни, до слова, період опитування збігається з визволенням від окупантів центральних областей. Водночас, страх за Україну сьогодні найчастіше фіксується серед жителів сходу, – Соціологічна група Рейтинг.  

Поширює Інформатор.

“Результати опитування, проведеного Соціологічною групою Рейтинг 6 квітня 2022 року, зафіксували значне зростання почуття гордості за Україну серед респондентів. Якщо у серпні 2021 року 34% опитаних зазначали, що відчувають гордість за державу (у той час переважала емоція суму щодо України), то сьогодні це відчуття є домінуючим (80%). Сум щодо України відчувають 32%, радість – 20%, страх – 16%, гнів – 11%, зацікавленість – 6%. Сьогодні такі емоції як байдужість та сором щодо України практично відсутні у респондентів”, – йдеться у результатах опитування.

Кількість людей, що ідентифікують себе як українців значно зросла з 75 до 98%. Щодо усвідомлення своєї європейськості – з 27 до 57%. Натомість все менше респондентів говорять про себе як про «радянську людину», їх число зменшилось з 21 до 7%. Також фіксується абсолютно високий рівень місцевого патріотизму.

Абсолютна більшість (91%) не підтримують тезу, що “росіяни та українці – це один народ”.

“Близько 80% респондентів тим, чи іншим способом, беруть участь у захисті країни. 45% респондентів допомагають захисту країни фінансово (у березні 2022 – 39%). Волонтерством та допомогою людям/військовим займаються 35%, беруть участь у інформаційному спротиві – 18%, працюють в критичній інфраструктурі – 13%, беруть участь в теробороні – 3%, або які військові – 3%. Чверть не мають змоги допомагати”, – додає Рейтинг.

До своєї роботи повертається все більше людей.

“Наразі серед тих, хто мав роботу до війни, продовжують працювати 58% (у березні таких було 46%). В цілому 29% працюють у звичайному режимі, 26% – частково або віддалено, 3% – почали працювати на новій роботі. 41% втратили роботу на час війни (у березні було 53%). Найбільше тих, хто зараз працює, – у західних областях, тоді як лише третина мешканців сході мають роботу, а інші дві третини – втратили роботу”.

Змінити місце проживання довелося 20% дорослого населення. Третина з тих, хто покинув домівку, планують повертатись вже найближчим часом, чверть – ще трохи почекають. Близько 40% висловлюють готовність повернутися, але тільки після закінчення війни.

Половина опитаних (51%) вважають, що держава повинна заборонити діяльність УПЦ МП на території України.

Нагору