Інформатор Коломия

ВЛАДА

Священники МП Івано-Франківщини не квапляться підписуватися під церковним трибуналом Кірілу

 Від 10 квітня проти патріарха Кіріла виступили самі помісні церкви. Священники Української православної церкви Московського патріархату збирають підписи під зверненням до Собору Предстоятелів Древніх Східних Церков “з позовом проти патріарха Кирила”. Проте ще жоден із “батюшок” Франківщини не підписався під цим зверненням.

Повідомляє Інформатор за даними Андрія Пінчука, ініціатора церковного трибуналу Кірілу, протоієрея Дніпропетровської єпархії, директора благодійної установи “Іоаннів центр”.

Нагадаємо, що 10 квітня священники Української православної церкви, вирішили звернутися до Собору Предстоятелів Древніх Східних Церков з позовом проти патріарха Кіріла з надією, що Собор винесе своє справедливе рішення.

Завершився збір підписів під зверненням духовенства УПЦ до Предстоятелів Східних Церков щодо суду над патріархом Кірілом. Ініціативу Андрія Пінчука підтримали 430 осіб в священному сані. Проте 6 підписантів вирішили залишитися анонімними і не вказали своїх прізвищ. А ще два служителя з Полтавської єпархії відкликали свої підписи. На карті нижче видно, що з Івано-Франківщини наразі ніхто не підтримав ініціативу церковного трибуналу над Кірілом.

Більше про підготовку звернення  і збір підписів читайте у статті “Церковний трибунал над Кірілом: священники УПЦ МП за добу зібрали 228 підписів “За.

 “Ця цифра – покажчик не тільки тих, хто поступає по своїй совісті, але й тих, хто не боїться цього робити попри погрози та можливі репресії. Багато священиків в розмовах підтримали наше звернення, але їм не вистачило мужності підписати його – з остраху за своє майбутнє та майбутнє своїх родин. Що ж, кожен відповідатиме не тільки за свої слова, але й за своє мовчання”, – стверджує протоієрей Дніпропетровської єпархії.

 

Відтак розпочалась процедура подання звернення у грецькому перекладі для подальшого розгляду до Собору Предстоятелів Константинопольської, Александрійської, Антиохійської, Ієрусалимської та Кіпрської церкви, яким підсудний патріарх Кирилл.
Тим часом версія звернення російською мовою буде направлена патріарху Кірілу для розуміння того, що він накоїв в Україні і в чому його звинувачує українське духовенство.
Свій допис протоієрея Дніпропетровської єпархії Андрій Пінчук маркував як #РПZ.

Інформатор слідкує за перебігом підготовки до Собору Предстоятелів, адже сьогодні питання релігійних і політичних уподобань лідерів громадських думок – це теж частина протистояння окупантам.

Наталка Сандецька

Нагору