Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Коломиї дешевше орендувати комерційне приміщення в центрі, аніж винайняти квартиру

Пропозиції оренди житла в Коломиї зникають надто швидко: розміщені оголошення вже через годину-дві стають неактуальними. І це попри те, що з початку війни ціни зросли в рази. Більше 25 тисяч вимушених переселенців оселилися в Коломийському районі від початку війни. І всі вони потребують житла. Якщо наприкінці лютого в паніці люди хапалися за будь-яку можливість отримати притулок, то сьогодні всім стало ясно, що війна затягується і відлік не йде на дні чи тижні. Сімейні пари – з дітьми чи без – потребують житла з нормальними умовами, але таких пропозицій у Коломиї – обмаль.

Інформатор дослідив, як змінилися ситуація з пошуками орендованого житла в Коломиї та дослідив гострі кути квартирного питання: афери, завищення, можливі ризики. Також ми підготували альтернативу для тих, хто в пошуку тимчасової оселі.

До теми: Як війна вплинула на вартість орендованих квартир Коломиї в березні 2022 року

Від 12 квітня протягом тижня ми моніторили оголошення про здачу житла в оренду на різних сайтах і сервісах. Ми щиро намагалися знайти квартиру чи невеликий будиночок для колеги з Харкова. Але задача виявилась не з простих. Пропозицій небагато, а якщо відсіяти маніпуляції аферистів, то взагалі на пальцях однієї руки можна перерахувати. Агентства з продажу нерухомості запропонували кілька варіантів: переважно будинки в селах району і ціни – захмарні.

Ризики: жити “на віру”

Завищення цін на житло в часі воєнного стану розцінюється як мародерство. Про це говорить уряд і військові адміністрації на місцях. Проте на ділі порушити справу проти таких мародерів непросто, адже житло знаходиться в приватній власності й у більшості випадків орендодавці не погоджуються заключити договір з орендарями. Відтак проживання людей, які винаймають квартиру тримаються на чесному слові.

Крім того, декотрі вимоги до квартирантів особливо суворі: без домашніх тварин, без шкідливих звичок, без дітей, без прописки чи договору, без розголошення. Матінко! Добре, хоч за релігійним уподобаннями не обмежують.

Одна із пропозицій на сайті OLX має таку ремарку: “Якщо ви не з Коломиї, то тільки якщо за вас поручиться людина, яка живе в Коломиї і добре знає”.

Але не варто міряти всіх одним мірилом. Звісна річ, від початку війни тисячі переселенців живуть в місті безкоштовно. З пошуком житла їм допомогли волонтери. 

Про бджілок, які вже два місяці допомагають вимушеним переселенцям Коломийщини в пошуках житла читайте у наших наступних публікаціях.

Читайте також: Банк житла від “Вулику змістів”

Подобово

Квартири, кімнати з власниками, номери в хостелах, готелях варіюються в ціні 370-8000 грн за добу.  У березні ціни на житло подобово коливалися від 500 грн на день до 6000 тисяч . До слова до війни вища межа квартир сягала 1000 грн за добу. Ціни в готелях від зими не суттєво зросли.

Купівля чи оренда

Зараз ситуація на ринку орендованого житла скидається на те, що квартир обмаль, а тому ціни ставить кожен так, як дозволяє совість. Виходить, що ті, хто переселився в Коломиї із областей, де тривають бої, змушені добряче переплачувати за оренду. І якщо війна піде на виснаження, то вигідніше квартиру купити, а не орендувати. Вартість 1-кімнатної квартири в Коломиї коливається в межах 25 000 $. При наявних цінах на орендоване житло за два-три роки в сумі вийде те саме, що куплене житло.

ПОШУК ЧЕРЕЗ ОСОБИСТІ ЗНАЙОМСТВА

Цей варіант наразі є найбільш дієвим і за таких умов є найбільше шансів знайти житло за ринковою ціною від власника. Часто власники вимагають гроші вперед за 2 місяці, додаткові оплати комунальних послуг, інтернету, внесків в ОСББ і гарантій відшкодування пошкоджень.

З мінусів – така оренда не закріплена договором і, коли власнику заманеться, доведеться звільнити житлову площу. Хоча більшість коломиян з перших днів війни з розумінням поставилися до проблем переселенців і в перші тижні війни було багато пропозицій надати вільне житло навіть безкоштовно або за символічну плату. До середини березня трохи поменшало і запитів, і пропозицій оренди житла.

Комерційні площі знайти легше, ніж під житло

Комерційні приміщення, залежно від району міста, умов та загальної площі коливаються в цінах від 3500 грн до 8000 грн. І таких пропозицій за день тільки на OLX в рази більше, ніж пропозицій житлових площ.

Аферисти на сайтах нерухомості

Не поменшало й оголошень від шахраїв. Зокрема на сайті https://ua.m2bomber.com/є пропозиції здачі квартир в оренду. й ціна не кусається і умови прописані незле. Але коли не полінуватися і почитати коментарі користувачів, то стає зрозуміло, що це просто гачок аферистів.

До прикладу двокімнатну квартиру на 54 м.кв на вул. Лисенка в Коломиї пропонували за 3000 грн. Оголошення повисіло на сайті добу і потім було закрите. “Це все розвод!Просять скинути кошти на нотаріуса, а потім починають уникати відповідей і скидати дзвінки” – пишуть в коментарях.

Ще одна така приманка – оголошення про оренду квартири на бульварі Лесі Українки, 12. користувачів про те, що це шахрайство. “Шахрай! Бере завдаток і не відповідає. Вже написала заяву до поліції”, – пишуть в коментарях. Ми неодноразово дзвонили власнику оголошення, але власник оголошення скидає дзвінок.

Ми радимо утриматися від будь-яких передоплат, доки ви не отримали ключі від помешкання й не побачили документів на квартиру. Крім того в Україні є випадки, коли одну й ту ж квартиру здають кільком орендарям, а потім виявляється, що ті, хто отримав гроші винайняли це житло подобово й кінці у воду.

Насправді ж тільки договір оренди здатен захистити від несподіваного виселення, зміни ціни на оренду чи претензій щодо пошкодження майна.

Альтернатива

Для тих, хто готовий здати житло і тих, хто в пошуках тимчасової оселі є кілька сервісів:

1. Прихисток (всеукраїнський) – https://prykhystok.gov.ua/

Це сайт віж Кабінету міністрів України. Там визнайдете чимало рекомендацій щодо житла, отримання фінансової допомоги та ін.

2. Вулик змістів (Коломийщина) – сторінка в соцмережах ТУТ.

Якщо ви шукаєте житло або ж готові його надати — заповнюйте форму: https://cutt.ly/qFm1F2w
Контакти: +380 (99) 088 91 98
Адміністратори знаходяться за адресою: м. Коломия, вул. Привокзальна 2 А (біля ЦНАПу, у приміщенні Платформи підтримки внутрішньо переміщених осіб).

 

Наталка Сандецька

 

 

Нагору