Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

“Найкращі саморобні турнікети з 2014-го”: як у Коломиї та Франківську виготовляють джгути, що не поступаються в якості всесвітньо відомим аналогам

З початком війни турнікети стали дефіцитом. Замовляти їх з інтернету – дорого та ненадійно. Більше того, кваліфіковані парамедики встигли висміяти деякі китайські кровоспинні засоби, що не виконують своїх функцій. Відтак виникла потреба робити їх самотужки: якісно, професійно, безпечно. Ініціативу з виробництва саморобних турнікетів розгорнули Прикарпатські активісти. Такі джугти нічим не поступаються у якості всесвітньо відомим аналогам, та вже встигли зібрати компліменти від коломийської 10-ої гірсько-штурмової бригади.

Інформатор поспілкувався з Іваном Кавінським, що розповів історію виготовлення та тестування джгутів.

“Як і в більшості волонтерів усе почалося з 24 лютого. Ми зайнялися збором медикаментів. На певному етапі зрозуміли, що великих об’ємів медикаментів ми привезти не можемо, тож шукали, як допомагати точково. Розгорнули роботу над пакуванням військових аптечок. Потім зрозуміли, що бракує турнікетів. Вони дороговартісні, якщо закуповувати їх за кордоном. Так з’явилася ідея того, щоб виготовляти їх тут – в Івано-Франківську і в Коломиї”, – каже Іван.

Активісти почали досліджувати різні зразки. Брали CATівський оригінальний турнікет та джгут SICH. Розпорювали їх, проглядали. Згодом знайшли технологів, які допомогли б підібрати матеріали. Усе вдалося. Прикладом, крайня партія таких турнікетів виготовлена зі стропи, яка є аналогом SICHівської, скористалися послугами того ж постачальника, що й SICH.

Також потрібна була фурнітура. Волонтери почали досліджувати це питання, стикнулися з хвилею хейту в соцмережах щодо друку пластикової фурнітури на принтері. Відтак зрозуміли, що пластик не годиться. Натомість знайшли цех в Тисмениці, який займається металообробкою. З металу четвірки у цеху ріжуть усю необхідну фурнітуру. Вона забезпечує відповідну міцність.

“Ще одна проблема, з якої ми стикнулися, було те, що метал має гострі кути. Їх потрібно обробляти спеціальним фрезером, котрого на Тисменицькому заводі немає. Тому ми вирішили покривати наші вироби порошковою фарбою. Завдяки цьому фурнітура не ковзає. Водночас порошкова фарба дає ефект заокруглення, відповідно всі гострі кути – згладжені та не ріжуть стропу. Якщо порівняти з пластиком, така фурнітура дає додаткову міцність”, – провадить Іван.

Тестування. Активісти проводили багацько досліджень. Спершу ці турнікети перевіряли військові парамедики та дотичні до медицини люди. Багато турнікетів віддали Коломийській “десятці”. Вони взяли 10 штук на пробу. Ці турнікети потрапили до їхньої медичної частини.

“Їх дослідили, промацали і наразі ми отримали від них найкрутіших відгук, який тільки можна було почути. Вони сказали, що це найкращі саморобні турнікети, які вони бачили з 2014 року і забрали у нас ще 90 турнікетів”, – поділився Іван.

Також проводили дослідження під УЗД контролем. Волонтери накладали на нижню кінцівку джгут і під УЗД досліджували, чи закривається кровотік. На рівні підколінної артерії, наступної магістральної судини, яка нижче місця накладення джгута, кровотік був зупинений на 100%. Тобто УЗД апарат зовсім не фіксував руху крові в судині. Це означає, що джгут повністю спрацював.

“Під час другого дослідження ми облаштували стенд для тестування саморобних турнікетів в Інституті Нафти і Газу. Тестування пройшло успішно. Акцентували на спостереженні того, наскільки тиск під турнікетом впаде з моменту накладання. Дійшли висновку, що допустима межа попуску тиску турнікету – 300 мм ртутного стовпчика через 2 години з моменту накладання. Наш показник був 350 мм. Тобто це свідчить, що протягом двох годин джгут точно не попуститься”, – додав Іван.

 

 

Франківські активісти заручилися допомогою з закордону – їм постачають медикаменти. Частину препаратів залежно від запитів відправляють у гарячі точки. Рештою медикаментів комплектують військові аптечки, що шиють інші волонтери, зокрема й у Коломийському коледжі.

Підтримати цю справу можна фінансово, адже матеріали для виготовлення турнікетів вартують чималих грошей. 

Реквізити: 4149609006918348 – Лантратов Олександр Сергійович.

 

Такі історії безмежно тішать і мотивують. Інформатор дякує кожному причетному. Все буде Україна!

Ніка Кричовська

Нагору