Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Гра в демократію або ”йой най буде”. Як приймаються рішення про зрізку дерев в Коломиї

Від початку року міський голова Богдан Станіславський розпочав інформаційну кампанію озеленення. Він закликав активістів увійти в ініціативну групу, яка мала б радити, де садити, а де зрізати. Звучить незле, правда? Але на ділі це не зовсім працює. До прикладу ініціативна група настояла на тому, щоб не зрізати дерева на на бульварі Лесі Українки, але незабаром передумали. Прямо в чатику й прийняли рішення: зрізати й забути. Ми довго стукали в різні двері, поки не докопалися до істини.

Хто ж відповідає за зрізку дерев і як насправді приймаються рішення в ратуші – читайте у розслідуванні Інформатора

По-перше у міській раді вже є комісія з озеленення. До неї входять комунальники, працівники структурних підрозділів міськради і еколог з області.
Більше того – у Коломиї є навіть ціле комунальне підприємство “Зеленосвіт”, яким від початку створення керує Василь Михайлищук. Саме це комунальне підприємство здійснює зрізку дерев, формування крони (обрізання гілок), чистку самосівів, посадку дерев, кущів, квітів.

Ми запитали у пана Василя, для чого створена ініціативна група з озеленення.

Я її не створював. Без поняття! Наскільки мені відомо це для того, зоб була врахована думка громадськості. Мені сказали повидаляти, там шо деякі каштани аварійні. А на бульварі то не каштан, то липа. Вона була дуплава. Почали формувати, а вона розвалилась” – прокоментував директор “Зеленосвіту”.

За словами Василя Михайлищука еколог з області був присутній на огляді стану дерев на бульварі. І буцімто це було в квітні… Але управління благоустрою стверджує, що того дня цей фахівець не зміг приїхати, тому обійшлись без нього. Щось не збігається.

Сам директор “Зеленосвіту” з ініціативною групою довго не затримався: “Я походив і пішов… пішов до голови“, – каже Василь Михайлищук. Він притримується простого правила: є рішення офіційної комісії  – то зрізає

Читайте до теми: Зрізка дерев у Коломиї – це частина програми озеленення?

Діалог про озеленення. Піар-хід чи реальна участь громади

19 лютого 2022 року на сторінці політика і міського голови Богдана Станіславського з’явився заклик взяти участь у “широкому діалозі про те, як разом розумно підходити до питання зелених насаджень громади”. І навіть запропонував зареєструватися, щоб стати учасником ініціативної групи.

“Залучатимемо до створення ландшафтного дизайну фахівців у цій сфері та громадськість. Також сформували громадську комісію з-поміж учасників зустрічі, які відтепер будуть допомагати нам обстежувати стан дерев та вирішувати, що з ними робити. Де можливо – будем лікувати, де ні – зрізати та садити нові. Підходитимемо поступово до кожного простору, щоб не виникло крайнощів” – пообіцяв міський голова.

 

25 березня активісти зустрілись.

На цю зустріч директор КП “Зеленосвіт” прийшов з готовими протоколами, а тому дерева, які були помарковані як небезпечні за попереднім рішенням мали зрізати. Але щось пішло не так. Активісти вирішили, що перед зрізкою треба обстежити.

“Залучатимемо до створення ландшафтного дизайну фахівців у цій сфері та громадськість. Також сформували громадську комісію з-поміж учасників зустрічі, які відтепер будуть допомагати нам обстежувати стан дерев та вирішувати, що з ними робити. Де можливо – будем лікувати, де ні – зрізати та садити нові. Підходитимемо поступово до кожного простору, щоб не виникло крайнощів” – пообіцяв Богдан Станіславський.

29 березня ініціативна група зібралась і оглянула стан дерев в парку, на вулицях середмістя.

Активісти напрацювали рекомендації щодо санітарних чисток, лікування та зрізу дерев, які на спільній зустрічі ми обговорили.
Що в результаті? Наразі дерева на бульварі Лесі Українки не зрізатимуть. Спробуємо спершу їх полікувати. Але водночас по всьому бульвару проведемо формувальну обрізку, щоб надати деревам естетичного вигляду та забрати небезпечне гілля”, – написав міський голова Богдан Станіславський на своїй сторінці..

Читайте більше тут – Міський голова привідкрив завісу, що передбачає озеленення в Коломиї. 

То хто ж в ініціатиній групі

Журналісти Інформатора дали запит, щоб дізнатися, хто увійшов до ініціативної групи і хто серед них має фахові знання, які допоможуть грамотно проводити озеленення.

Але міська рада відповіла відпискою, мовляв цей запит вимагає створити нову інформацію. Вочевидь список активістів ініціативної групи не є сформований або ж не вистачає даних для того, щоб надати потрібну інформацію.

“… визначальним для публічної інформації є те, що вона заздалегідь зафіксована будь-якими засобами та на будь-яких носіях та знаходилась у володінні суб’єктів владних повноважень та інших розпорядників публічної інформації. Не є інформаційним запитом звернення, для відповіді на яке необхідно створити нову інформацію”, – йдеться у відповіді на запит.

На фото зустрічей ініціативної групи можна побачити чимало наближених до мера людей. Проте хто з них просто прийшов послухати, а хто насправді є активістом з озеленення – наразі секрет ратуші.

Якась липа? Як зрізали дерево на бульварі Лесі Українки

 

Бульвар Лесі Українки – історичне середмістя Коломиї. Історичне настільки, що навіть дерева, які затіняють алею бульвару, цінні не тільки з практичних міркувань. В один час ця вулиця називалась Зеленою і довгі століття виправдовувала свій статус: пряма, густо засаджена алея чудово проглядається від стометрівки аж до міського парку.

Ці дерева бачили кілька окупацій в Коломиї. І цього річ вони стали світками третьої війни на нашій землі…

Але ж розуміємо, що декотрі каштани, липи мають по 70-100 років. Коли за радянської України тягнули світло бульваром, то деякі крони каштанів обрізали. Це сильно пошкодило і вигляд, і здоров’я  дерева.

Міські урядники мають цілком обґрунтовані страхи щодо старих дерев: в разі пошкодження автомобіля чи каліцтва людей внаслідок падіння гілля дерева саме міська буде відшкодовувати збитки.

Отже 29 березня, як писав Богдан Станіславський, ініціативна група вирішила лікувати дерева.

Активісти познімали банери з написом “Обережно! Це дерево може становити загрозу!” і з чистим серцем розійшлись по домівках. Але незабаром у чатику ініціативної групи з озеленення з’явився заклик “Зрізати повністю і навіть не думати, має переважати здоровий глузд, а не емоції. Безпека Коломиї в першу чергу”.

Радниця міського голови Ірина Перегінчук одразу ж подякувала. А пані Люба Ткачук “согласілась” і запропонувала поруч посадити каштан.

Ось така дивацька історія.

Змовчати не випадає, адже по-суті йдеться не про дерево, а про частину історії Коломиї. Припускаємо, що власне це зрізане дерево справді не підлягало лікуванню.

Справа в іншому. Вражає, що ось так просто в умовах колективної безвідповідальності можна приймати рішення зрізати дерево у серці Коломиї.

Хоча й до цього сильно деревами не переймалися, згадайте-но тільки як напередодні Нового року зрубали ялини на площі Відродження біля ратуші.

Розслідування триває.

Міська рада неохоче йде на діалог: діалог преси з міським головою побудований через начальника відділу комунікації та комп’ютерних технологій Любомира Зубика. А він вимагає з будь-яких питань писати інформаційний запит або чекати допису на сторінці міського голови Богдана Станіславського у Facebook.

Ну що ж, тоді доведеться діяти, як нишпорки. Поки ще не всю інформацію приховали на сайті міської ради. Громада хоче прозорості й справжньої, не вдаваної демократії. Все ж таки не піаром єдиним жити Коломиї.

Наталка Сандецька

Так виглядав бульвар Лесі Українки в д.п ХХ століття

 

Нагору