Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Переселенці Коломиї більш відповідально ставляться до вакцинації, ніж місцеві

Десятки тисяч українців переселилися в Коломию та район через війну. Тепер, коли вже мало хто розраховє на блискавичну перемогу, наші переселенці роблять кроки до адаптації в нових умовах. Зокрема – заключили декларації з сімейними лікарями і збирають документи на оформлення діток у дитячий садок. 

Як просувається вакцинація в Коломийській громаді і чи вплинула війна на активність коломиян – дізнавався Інформатор.

Рутинна вакцинація – це щеплення від гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту, ХІБ -інфекції. Щеплення безкоштовні як для дорослих, так і для дітей. Кожен, хто уклав декларацію з сімейним лікарем чи педіатром, має право на безоплатне щеплення. Однак для дорослих та дітей відрізняється перелік вакцин, які оплачує держава.

Вакцинація в Україні відбувалась навіть в ті найважчі перші дні війни. Вакцина є в наявності.

Кожна дитина може безоплатно отримати вказаних вище 10 обов’язкових щеплень. Дорослі безоплатно отримують щеплення від дифтерії та правця. Ревакцинацію потрібно проводити кожні десять років.

Читайте до теми: Як і куди звертатися за медичною допомогою в Коломиї

Такі щеплення можна зробити у приватному чи комунальному медзакладі, який підписав договір з НСЗУ. Також у вашій амбулаторії чи поліклініці можна ввести вакцину, яку ви придбали за власний кошт. Дізнайтесь у лікаря, як правильно її доставити у кабінет щеплень.

“В Коломийській територіальній громаді триває вакцинація від ковіду, – коментує профільний заступник міського голови Володимир Мельничук. – Щоправда, е так активно, як до війни: вакцинуємо по мірі надходження вакцини. Залишків нема. А ось рутинна вакцинація значно динамічніша. Почали працювати з переселенцям і сімейні лікарі, з якими заключили декларацію внутрішньо переміщені особи приємно здивовані: переселенці активні, відповідальні, обізнані в питанні вакцинації. Чимало дітей вже отримали щеплення згідно календаря вакцинації. Хотілось би, щоб і коломияни брали приклад з наших нових сусідів”.

Наталка Сандецька

Нагору