Коломия До сайту

Як російські спецслужби збирали дані про франківців

СБУ зафіксувала спробу російських спецслужб зібрати дані про мешканців Івано-Франківська: чи готові чоловіки обороняти Україну, чи багато місцевих жителів виїжджає за кордон та як проводиться перевірка підозрілих осіб на блокпостах.

Про це повідомила поліція Івано-Франківської області, пише Інформатор.

Контррозвідка СБУ встановила місцевого перевізника, який з 2012 року регулярно возив трудових мігрантів до росії. У 2019 році на пункті пропуску “Троєбортноє” його затримали співробітники ФСБ. Один з них тоді запропонував українцю повідомляти ФСБ інформацію про корумпованих працівників російської митниці. Таким чином представник ворожої спецслужби зав’язав з українцем контакт.

Невдовзі після 24 лютого 2022 року співробітник ФСБ дав про себе знати. Він вийшов на перевізника через Viber почав ставити запитання кшталту:

На щастя, вагомої для оборони України інформації чоловік не передав. Про те, що на нього вийшов співробітник ФСБ чоловік самотужки повідомив СБУ.

Служба безпеки України вкотре закликає громадян не погоджуватися на співпрацю з представниками країни-агресора.

“Якщо з якоїсь причини росіянам вдалося домогтися згоди співпрацювати, закон України дає можливість добровільно заявити органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримання завдання. Це дозволить звільнитися від кримінальної відповідальності тим, хто на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчиняв”, – наголошує СБУ

Важливо. Надання в умовах воєнного стану іноземній державі допомоги в проведенні розвідувально-підривної діяльності карається позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавлення волі, з конфіскацією майна (ч. 2 ст. 111 КК України).