Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що збудує уряд для переселених на Прикарпаття і як місцеві мешканці опираються цьому

Через російську агресію понад 2 млн українців опинилися без житла і стали вимушеними переселенцями. Знайти нову оселю в чужому місті було складно в березні, та й у квітні-травні ситуація суттєво не змінилася. Відтак держава мусить надати ВПО майже 600 000 квартир. До 2023 року уряд планує  передати понад 53 000 квартир для проживання українцям, чий дім зруйнувала війна. А це – біля 186 тис. переселенців.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на dev.ua.

Житло для вимушених переселенців мають збудувати при фінансуванні закордонних та українських організацій.

Уряд України готує два типи пропозицій: ВПО можуть отримати як альтернативну будівлю, так і повноцінний будинок. Деякі будинки вже готові до заселення, а інші існують поки лише в проєктах.

Хто в першу отримає нове житло:

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль оголосив на засіданні уряду, що в першу чергу на житло можуть претендувати вимушені переселенці з числа:

  1. багатодітних сімей;
  2. жінок, що чекають дитину;
  3. сімей з дітьми;
  4. людей, що втратили працездатність;
  5. пенсіонерів.

«Понад 2 млн людей змінили місце свого проживання, тобто вважаються тимчасово переміщеними особами. Державі необхідно надати майже 600 000 квартир для забезпечення переселенців житлом, це заздалегідь, як ми розуміємо. Враховуючи масштаб потреби у житлі, було обрано план будівництва з нуля плюс викуп вже готових квартир, які є у регіонах. Протягом цього року ми плануємо дати понад 53 000 квартир. Це закриє потреби 186 000 переселенців», — на засіданні Конгресу місцевої та регіональної влади зазначив заступник голови офіса президента Кирило Тимошенко.

Тимошенко наголосив: «Ми побудуємо для них (переселенців) не якісь модульні тимчасові будівлі, а нормальні будинки в 15 регіонах».

Він же підкреслив, що собівартість квартир для переселенців з ремонтом, меблями та технікою буде значно нижчою за $1000 за 1 м².

Проте наразі є інформація про будівництво тільки в 9 українських областях.

Що із новим житлом для переселенців в Івано-Франківській області

Голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук повідомила про будівництво близько 100 м² житла для внутрішньо переміщених осіб, що втратили свої домівки. Спочатку землю для забудови визначили у селі Черніїв Івано-Франківської ТГ. Вартість будівництва становить близько $20 млн.

Читати докладніше ТУТ

Громада проти будівництва?

У квітні міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків заявляв про наміри виділити у Чернієві 10 га землі для будівництва мікрорайону на 2,5 тис. квартир. Проте згодом громада села виступила проти будівництва, тож дозвіл скасували і зараз шукають іншу ділянку для будівництва житла.

“Є звернення від Черніївської громади, які категорично проти, щоб будувалося житло для внутрішньо переміщених осіб за міжнародні гроші. Якщо громада проти – ніхто не піде проти громади. Відповідно дану земельну ділянку знімаємо і будемо розглядати іншу. Тому не переживайте, ми дослуховуємося до будь-якої думки, рішення того чи іншого населеного пункту”, – спрокоментував Руслан Марцінків.

Тому наразі тривають пошуки нового місця під забудову, а також розглядається можливість викупу вже готових квартир. Ці квартири теж будуть надаватись з усім необхідним, оснащені технікою та меблями.

Передбачається, що вони будуть знаходитись у державній власності. Після відновлення власних домівок, куди вимушені переселенці можуть повернутись, ці квартири надаватимуть військовослужбовцям та всім, хто стояв у черзі на житло.

А чому місцеві мешканці проти – невідомо. Інформатор досліджує це питання, тож слідкуйте за нашими новинами.

Тим часом у сусідній Львіській області окрім житла, яке надають місцеві жителі для переселенців в оренду чи безкоштовно, вже частково побудовано «контейнерне містечко». Це модульні будинки, які призначені для тимчасового проживання ВПО. Більше 300 контейнерних будинків Україні надала Польша.

фото з відкритих джерел

Інформацію підготувала Наталка Сандецька

Нагору