Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Корисні посилання для тих, хто хоче вдосконалити українську

Нині, 25 травня, День філолога. Вітаємо вчителів, редакторів, коректорів, письменників, журналістів, перекладачів та усіх-усіх, хто дотичний до цієї галузі. 

З цієї нагоди Інформатор підготував добірку книг та онлайн-ресурсів для вивчення української.

КНИЖКИ

 

 Олександр Авраменко “100 експрес-уроків української”

Українською, по-українськи або по-українському? Скласти чи здати іспит? Протягом дня чи на протязі? Як правильно? Цей кишеньковий посібник допоможе вам більш упевнено й грамотно говорити українською.

“Створюючи цю книжку, я мав задум у легкій і цікавій формі розповісти про поширені помилки як у приватному спілкуванні, так і в офіційному” – розповідає автор “100 експрес-уроків української” Олександр Авраменко. — “Аби комфортно було вдосконалювати свою мову й мовлення, пропоную вам коротенькі уроки з ілюстраціями, які сприятимуть якнайкращому запам’ятовуванню норм сучасної української мови”.

 

Юлія Дворецька “Помилкаріум. Моя українська правильна та вишукана”

Росіянізми, неправильний наголос, складнощі перекладу, обмежений словниковий запас — те, що заважає говорити українською вільно та правильно. Але не помиляється лише той, хто не робить нічого. Ми ж пропонуємо вчитися на своїх помилках і зробити їх союзниками у поліпшені своєї української. «Помилкаріум» — унікальний проєкт, спрямований на допомогу всім, хто вивчає та вдосконалює українську. Тут ви не знайдете складної теорії та історії розвитку мови. На вас чекають приклади найпоширеніших помилок і варіанти їхнього виправлення. Матеріали книги — це 15-річний досвід авторки, редакторки і коректорки, яка знається на текстах на всі 100%!

 

Тарас Береза “Мова – не калька”

Сучасний словник гарної української мови “Мова – не калька” розкриває велич і красу рідної мови, звільняє її від суржику й чужомовних запозик. Словник містить самобутні українські слова та вислови, поставлені на противагу звичному (буденному) словниковому запасу сучасних українців. У Словнику опрацьовано понад 20 000 найбільш проблемних слів та висловів украй потрібних для збагачення мовної культури кожного українця.

 

 

ОНЛАЙН-КУРСИ

  • “Лайфхаки з української мови», або Українська мова для дорослих і школярів”.

Цей онлайн курс ― спільна розробка EdEra та Освіторії. Він складається з 5 модулів, що налічують 16 тем, і триває загалом 5 тижнів по 4 години на тиждень. Лектором курсу є кандидат філологічних наук і вчитель української мови та літератури у столичній Новопечерській школі Ігор Хворостяний. Саме він відкриватиме для вас фонетику, орфографію, морфологію, синтаксис і стилістику української мови. Форма подачі матеріалу – відео з лайфхаками.

ПОСИЛАННЯ НА КУРС

  • “Є-Мова”

Ресурс “Є-мова” – комплексна онлайн платформа, яка також має навчальні офлайн-курси. Це добре відомі “Безкоштовні курси української мови”, що залучають до навчання найкращих філологів країни та мають напрацьовані дієві методи викладання української російськомовним. Онлайн-платформа також передусім орієнтована саме на українців, що розмовляють російською мовою. Для початку навчання потрібно зареєструватися і пройти тестування, що визначає рівень володіння українською. Відповідно до встановленого рівня учасник курсу отримує навчальні матеріали: відео, тексти, практичні заняття. Опісля проходження курсу можна отримати офіційний сертифікат із зазначенням рівня.

  • Тренажер з правопису української мови

Це – зручний ресурс для вивчення та засвоєння мови з великою кількістю завдань для самоперевірки. Всі правила супроводжуються відеоуроками, а також численними онлайн-вправами. Якщо у вас виникають складнощі з вибором правильного варіанта, можна натиснути кнопку “Підказка”, і вам одразу запропонують відповідне правило. Кількість спроб необмежена. Крім того, постійно додаються нові завдання.

YOUTUBE КАНАЛИ

  • Амбасадорка української. Кулікова Ольга.

    Авторка робить мову живою, сучасною, модною, просто і зрозуміло пояснює літературу. На каналі ви знайдете сюжети про фразеологізми та фонетику, біографію письменників, літературні твори шкільної програми та багато іншого.
    Посилання – ТУТ.

  • ДисКурс

    Тут на вас чекають відео про зміни до українського правопису, лексикологію, правильний наголос у словах та багато іншого. Автори проєкту доводять, що вивчення української мови може бути цікавим і легким. Завдяки сюжетам ви зможете вдосконалити знання української.

  • Ідея Олександрівна

    Авторка каналу – філологиня, яка розповідає цікаве та нестандартне про мову й літературу. Найпопулярніші відео – про українські діалекти, гаївки та дохристиянські традиції.
    Посилання – ТУТ.

 

Нагору