Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як захистити шкіру від нещадного ультрафіолету та запобігти завчасному старінню | Поради дерматолога

Сонечко вже добряче припікає, а отже час подбати про сонцезахисні креми. Розповідаємо, чому така доглядова косметика – must, як її обирати та застосовувати.

За порадою Інформатор звернувся до коломийської фахівчині з дерматології Мицак Наталії.

ЧОМУ ШКІРІ ПОТРІБЕН СОНЦЕЗАХИСНИЙ КРЕМ?

Бути на сонці – це добре. Завдяки вітаміну D шкіра покращує свої властивості та стає більш гладкою. Утім, надмір ультрафіолетових променів, як правило, призводить до жахливий наслідків у майбутньому. Йдеться про новоутворення, зокрема меланоми, та передчасне старіння шкіри – фотостаріння. Це незворотні процеси, тому про шкіру необхідно подбати завчасу.

Сонцезахисним кремом варто користуватися навіть дітям, починаючи з 6 місяців.

Ультрафіолетові промені поділяються на дві групи – А (UVA) та В (UVB). UVA-промені, ті, що відповідають за засмагу, проникають значно глибше та завдають шкоди колагеновим та еластиновим волокнам. Відтак шкіра швидше втрачає пружність та еластичність, починає провисати, вкривається зморшками та довше відновлюється. Від променів цього спектру не вдасться сховатись навіть за склом. Тому, якщо ви їдете в автівці, чи сидите біля вікна, сонцезахист потрібен.

UVB-промені вражають лише верхні шари шкіри. Найбільш агресивними вони є у період активного сонячного випромінювання – з 10 ранку до 16-ї.

Тому варто ретельно обирати сонцезахисний крем, адже деякі просто вбережуть від опіку, але не захистять від фотостаріння.

ЗАСОБИ ШИРОКОГО СПЕКТРУ

Засоби широкого спектру дії оберігають вас від обидвох типів ультрафіолету. На упаковці вони зчаста мають таке маркування:

  • напис Broad Spectrum;
  • позначку UVA + UVB або UVA у кружечку;
  • примітку PA+ поруч з індексом SPF. Кількість плюсів після PA відповідає рівневі захисту шкіри від UVA-променів (чотири плюси – максимально можливий).

ЩО ТАКЕ SPF?

SPF – sun protection factor – це фактор захисту від UVB-випромінювання. Така продукція має маркування кількох типів:

  • SPF 15
  • SPF 20
  • SPF 30
  • SPF 50

Чим більше число, тим дієвіше блокування ультрафіолету. Такі засоби мають хімічні та фізичні фільтри. Переваги слід надавати другим, однак вони не завжди зручні у використанні: можуть залишати плями чи розводи на шкірі.

На упакуванні ці категорії позначаються як “органічні фільтри” (хімічні) та “мінеральні фільтри” (фізичні). Перші – мають легку текстуру та проходять углиб шкірі, поглинаючи сонячні промені. Фізичні фільтри (діоксид титану, цинк) мають дещо іншу дію. Вони відбивають промені від шкіри. Перевага – їх можна застосовувати навіть на чутливій шкірі.

ЯК ОБРАТИ ПРАВИЛЬНИЙ ЗАСІБ?

Перш за все потрібно орієнтуватися на свій тип шкіри. Є зручна класифікація фототипів шкіри за Фіцпатріком, котрою можна скористатися у виборі санскріну.

Розглянемо кілька основних типів:

Перший тип. Дуже світла шкіра молочно-білого або рожевого відтінку з веснянками. Як правило, люди цього типу мають зелені або блакитні очі та рудувате волосся. Таким людям потрібно бути вкрай обережними та не проводити багато часу на сонці, адже ймовірність сонячних опіків дуже висока.

Другий тип. Світла шкіра, на якій часом рясніють веснянки. Колір волосся варіюється від русявого до світло-каштанового. Очі – зеленого, блакитного або сірого відтінку. З засмагою таким людям легше, однак ризик опіки теж мають високу ймовірність.

Третій тип. Як правило, шкіра такого типу має відтінок слонової кістки, трішки смаглявий. Колір очей – карий. Барви волосся теж варіюються від русявих до каштанових. Шкіра такого типу легко та рівномірно засмагає.

Четвертий тип. Така шкіра має смаглявий оливковий відтінок. Колір очей – карий, зчаста темний. Волосся – каштанове або чорне. Люди з такою шкіру обгорають раз в ніколи. Утім санскрін знадобиться, або зарадити передчасному утворенню зморшок.

Відтак для перших типів шкіри підійдуть засоби SPF 30 та 50+. Наносити їх потрібно щодвігодини. Для шкіри, котру добре бере засмага, можна обирати SPF 15-30.

Cухій шкірі підійде класичний сонцезахисний крем або молочко; жирній та комбінованій буде комфортніше з гелем, лосьйоном.

Виробники пропонують сонцезахисні засоби у вигляді олійок, спреїв, кремів, стіків та флюїдів. Словом, асортимент великий. Перед покупкою доцільно проконсультуватися з косметологом.

Цінова політика: від 200 до 2000 грн. Добру славу мають бренди Bioderma, La Roche-Posay та Avene.

ЯК КОРИСТУВАТИСЯ?

Аби засіб був ефективним, його потрібно наносити товстим шаром. Прикладом, можна користати розрахунком 2 мг засобу на 1 см2 шкіри. Санскріном потрібно користуватися щодня. Якщо у вас чутлива шкіра, кілька разів на день. Покривати ним треба усі незахищені одягом ділянки тіла. А ще – не варто забувати про легке вбрання з легких натуральних тканин.

Тож вдягаймо панамки і гайда на сонечко.

 

Ніка Кричовська

 

Нагору