Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Травневий мед вже можна? Поради коломийського пасічника

Наприкінці весни з’являється багато охочих поласувати свіженьким медом. Але навіть, якщо бджоли збирають перший весняний мед у травні, на нього прийдеться почекати. Адже дозріває він лише у червні. Відкачавши його раніше, можна отримати незрілий мед.

Інформатор звернувся до досвідченого коломийського пасічника Василя Тимофіїва, аби розпитати про цей живильний продукт.

“Бджоли несуть мед в комірочки. Потім треба чекати, щоб він дозрів. Комахи його профільтровують та запечатують воском. Коли запечатана хоча б третя частина стільника – тоді можна відкачувати. У травні мед переважно з ріпака, кульбаб та садових рослин. Загалом бджоли можуть збирати мед з усього, що цвіте”, – розповідає бджоляр.

Чистий мед у нашій місцевості може бути тільки з ріпака, В основному він змішаний – з різними домішками садових квітів чи кульбаб. Гречаний мед варто очікувати на початку осені. А от в кінці червня можна сподіватися на липовий мед. Хоча багато залежить від погоди. Та і одна липа медує раз в сім років.

До теми: Подешевшання полуниці: скільки коштують ягоди у Коломиї.

“Щоб відрізнити штучний мед від натурального, потрібно його перелити. Коли ви наливаєте рідкий мед, він має наслоюватися, а остання капля – повертатися до баночки. Під час переливання натуральний мед тягнеться. Якщо ж продукт незрілий або фальсифікований, то він буде стікати каплями і утвориться “дірочка” – пояснив пан Василь.

Один літр справжнього натурального меду може коштувати від 200 гривень.

Пасічник розповідає, що зараз прекрасний час для вуликотерапії – відпочинок або сон на вулику з бджолами. У цей період іде фільтрація меду і ці випари є дуже корисними. А завдяки змахам свої крилець бджоли створюють мікровібрації, які діють, як вібромасаж, що має значний позитивний вплив на організм людини.

Читайте на Інформаторі: Солі нема, але паніку – геть

Фото з відкритих джерел

Ольга Пукавчук

Нагору