Інформатор Коломия

Який нині день: свята й іменинники 30 травня

30 травня відзначається Всесвітній день боротьби проти астми та алергії, а також День жіночої емансипації (День емансипе) і… Міжнародний день обіймів вашої кішки. А ще сьогодні маємо  щороку іменини святкують Адріан, Афанасій, Микола, Степан, Євдокія та Єфросинія.

Інформатор бажає вам вдалого дня і розповідає про особливості нинішньої дати.

День жіночої емансипації святкують щороку 30 травня.

Емансипація жінок — це надання жінкам рівноправності в суспільному, трудовому та сімейному житті. Мається на увазі право жінок на освіту, право обирати і бути обраною до державних органів влади, право на працю і рівну зарплату з чоловіками. Однією з найяскравіших емансіпе була відома німецька актриса та модель Марлен Дітріх. Вона ввела в жіночий гардероб «чоловічий» брючний костюм. Прем’єрка Маргарет Тетчер ― яскравий приклад емансіпе в політиці.

Всесвітній день боротьби проти астми та алергії відзначають 30 травня щороку.

Це має привернути увагу громадськості до людей, які страждають від них.

За дослідженнями ВООЗ 40% людей мають симптоми тої, або іншої алергії чи астми. Тим більше, що якщо людина не отримала належне лікування, астма може становити серйозну загрозу для життя. Окремі Алергії та їх симптоми також смертельні ― люди, які на них страждають завжди мають мати при собі дозу епінефрину.

Міжнародний день обіймів вашої кішки ― жартівливе свято, яке більшість світу відзначає святкують 30 травня, хоча у США ― 4 червня, і це національне свято!

Як відомо, для лікування певних психологічних проблем уже давно використовують «кототерапію» та «собакотерапію». Проте щасливі співжителі домашніх котів завжди залишаються на позитиві, тому що домашній улюбленець ніколи не дає сумувати.

Прикмети 30 травня

В день святої Євдокії, який відзначали 30 травня, було прийнято підгортати картоплю
Йде дощ на зростаючий місяць – літо буде дощовим.
Якщо дме північний вітер – літо буде холодним, а рік – неврожайним.

Чого не варто робити сьогодні

Не можна сперечатися з начальством, інакше на роботі будуть великі проблеми (буцімто в інші дні можна)
Поганий сон не можна нікому розповідати, щоб він не збувся.
Не варто обговорювати важливі питання за столом, інакше будуть розбіжності.

Церковні свята

Християни відзначають церковне свято 30 травня на честь Святої Євдокії Дмитрівни і святого Адроніка, святої Іунії, Праведного Іона Одеського.

Андроник та його помічниця Іунія були апостолами Христа. Власне, Андроник був братом самого апостола Павла. Життя Андроника було довге і насичене боротьбою за християнство. Андроник став єпископом Сирмії Панноньської, проте разом із помічницею Іунії вони багато мандрували, й у цей час навернули тисячі язичників до християнства, зруйнували язичницькі капища та збудували безліч храмів. Бог оберігав Андроніка, тому і він й Іунія померли своїми смертями у старості.

Іона Одеський народився в 50-х рр. ХІХ ст. в місті Одесі в сім’ї диякона. В дитинстві він осиротів, й ніде йому не було притулку, поки якийсь дядько не приютив його та не віддав до школи. Після школи Іона пішов у семінарію, після закінчення якої Іона одружився на дівиці Анастасії. У подружжя народилося дев’ять дітей. В 1884 році святий удостоївся дияконської хіротонії. Через два роки він був рукопокладений в ієрея. Служив в Свято-Успенському храмі Одеси. В 1901 році він був переведений в Свято-Миколаївський Портовий храм, що розташовувався навпроти Потьомкінських сходів. Він навчився виганяти злих духів і не раз демонстрував своє уміння. Він пережив І світову війну, революцію, становлення УНР та незалежність України від російської імперії. У 20-х роках російські комуністи схопили Іону, проте ледь не піднявся народний бунт, і його відпустили. Проте святий старець помер в 1924 році, а його канонізація у церкві відбулася вже пізніше.

Народне свято 30 травня має назви Євдокія Свистунка, Андрон з дощем.

Цей день зазвичай буває дуже вітряним. У цю дату починають висаджувати теплолюбні овочі, такі як перці, баклажан, помідори.

У цей день в лісах і полях з’являється багато змій. Потрібно дотримуватися обережності, щоб змія не вкусила. 30 травня читають спеціальне закляття на дощову погоду. Народжена 30 травня людина добра і чуйна, але часто розчаровується в людях.

Інформацію підготувала Наталка Сандецька

 

 

Нагору