Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Історії перейменувань: вул. Лермонтова

Серед тисяч вулиць Коломиї є дві малютки – вул. Шептицького, довжиною всього 100м  і вул. Лермонтова, протяжністю 201 м. Розташовані вони по обидва боки від ратушевої вежі. І люди, на честь котрих назвали ці шляхи, – протилежні.

Інформатор продовжує дослідувати історії перейменувань коломийських вулиць.

Вулиця Михайла Лермонтова пролягає з внутрішнього двору ратуші до ЗАГСу. У 90-х  це район в народі звали Одесою, натякаючи на те, що тут ще до окупації Коломиї “першими совітами” і пізніше – за радянської влади – квартири отримали чимало в основному євреї. Проте фактів, на підтвердження цього нема. Відомо тільки, що середмістя Коломиї і справді часто-густо заселяла партійна еліта, керівники і начальники установ.

Варто згадати, що ця вулиця належить до давніх вулиць Коломиї.

Зокрема відомо, що івано-франківський археолог Богдан Томенчук у 70-х роках проводив розкопки та обстеження окремих місць на території міста Коломиї: церкви Св. Михайла, центр – вул. М. Лермонтова , вул. М. Грушевського (колишня Я. Собєського), поблизу ЗШ №1 – вул. А. Міцкевича (колишня Лілова) й околиць (села Голосків, Корнів, Дебеславці, Грушів).

Читайте до теми ще одну статтю рубрики Історія перейменувань про вул. Пушкіна й німецький Баґінсберґ

Згідно з його підсумковими звітами було виявлено, що на території Коломийщини існували археологічні пам’ятки різних культур: шнурової кераміки, трипільської культури, культури карпатських курганів, ранніх слов’ян, Давньої Руси-України. Більшість речового матеріалу археолог передав на зберігання до Національного музею Гуцульщини і Покуття в Коломиї.

Вулиця Лермонтова межує з давнім єврейським кладовищем.

До 1940 року вулиця іменувалася на честь І. Берковича.

Щодо зміни назви цієї й інших вулиць ще у 2016 році відбулися громадські слухання. Зокрема громада проголосувала 59 голосами, 3 – утрималось, щоб змінити назви більше 10 вулиць, всі вони нині – у списку запланованих перейменувань.  Зокрема вулицю Лєрмонтова на громадських слуханнях вирішили назвати на честь Зеновія Карася.

А ми нагадуємо, що у Коломиї триває діалог про перейменування вулиць міста. Висловити свою думку можна ТУТ.

Читайте до теми: Що робити з документами при перейменуванні вулиці.

Нагору