Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Перейменування вулиць: що робити з документами?

Українці більше не хочуть мати нічого спільного з сусідньою країною-агресором, тому й не дивно, що сьогодні злободенним питанням є перейменування вулиць, населених пунктів чи інших об’єктів топоніміки. Зрозуміло, що старі назви, пов’язані з іменами російських діячів, зміняться. Але чи потрібно переоформлювати документи, якщо помінялася назва?

Інформатор публікує роз’яснення заступниці начальника відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Олени Іванович.

Зміни в місці реєстрації

Отож, якщо вашу вулицю перейменували, то не обов’язково одразу вносити зміни в документи. До прикладу, це можна зробити, коли з’явиться необхідність в обміні паспорта чи зміні прізвища.

Якщо змінюється назва населеного пункту, вулиці тощо, то на підставі відповідних актів оновлюється реєстр територіальної громади, із збереженням попередніх даних. Далі цю інформацію вносять до Єдиного державного демографічного реєстру. Мешканці можуть виявити бажання змінити дані у документах, що містять відомості про місце проживання чи перебування.

До теми: Які вулиці Коломиї хочуть перейменувати

Зміни в документах на нерухомість

Коли перейменовують вулицю, на якій знаходиться нерухомість, то переробляти документи, що засвідчують право власності на неї, не потрібно. До таких документів відноситься свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину, договір купівлі-продажу, дарування тощо.

Якщо ж у власника нерухомого майна, стосовно якого відбулися зміни, є необхідність у внесенні змін, то він може звернутися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно із відповідною заявою. Наприклад, коли відбувається купівля-продаж чи дарування нерухомості.

Водночас, коли власник продаватиме, даруватиме або передаватиме у спадок свою нерухомість, у документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва.

Читайте також: Історія переіменувань: вул. Андрія Сахарова

Зміни у відомостях про місцезнаходження юридичної особи

Зміна назви вулиці для юридичної особи означає зміну її місцезнаходження. Цю процедуру можна прирівняти до переїзду на іншу адресу. В такому випадку треба вносити відповідні зміни в установчі документи та до відомостей про фізичну особу-підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців та громадських формувань. Також слід повідомити банківські установи і контрагентів про зміну реквізитів у діючих договорах, виготовити нову печатку, бланки тощо.

Суб’єктів господарювання законодавство не обмежує в часі, тобто можна самостійно визначити, коли варто проводити реєстрацію змін. Для юрособи така процедура буде безкоштовною.

Дізнайтесь, що думають коломияни про перейменування вулиць.

Ольга Пукавчук

Нагору