Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

100 днів війни: як змінювалась Коломия за цей час

Від початку війни Коломийщина прихистила майже 31 тисячу вимушених переселенців. Зараз у районі тільки офіційно проживає майже 20 тис. переселенців. Половину з них – у Коломиї. Ми ущільнилися, призвичаїлись, допомагали, хто як міг, вчилися жити в нових умовах. І навіть в цей непростий час випробувань зуміли стати кращими, сильнішими. 

Інформатор зібрав хроніки подій, які трансформували Коломию і наш район за цих 100 днів війни росії проти України.

День перший: паніку в кулак

На 24 лютого була запланована сесія Коломийської міської ради, де мали вирішувати долю ліцею №6, а також питання реконструкції міських кортів (1 млн грн) та ін. Проте о 3:40 24 лютого російські окупанти вторглися в Україну, назвавши це “спеціальною воєнною операцією”.

В Україні вводять воєнний стан у зв’язку з початком росією війни. Того ранку більшість коломиян прокинулася під виття сирен, не розуміючи, чи це навчальна повітряна тривога чи справді лихо прийшло. Згодом стало відомо, що по Коломиї теж гатили: п’ятеро людей отримали незначні поранення внаслідок ракетного обстрілу аеродрому.

Школи та садки Коломийської громади призупинили навчання. На Прикарпатті призначили виплати за вступ у батальйон тероборони Івано-Франківська.  В Івано-Франківській області встановлені блок-пости – на в’їздах/виїздах населених пунктів.

Того ж дня у Коломиї оголосили збір коштів на квадроцикли для Десятої гірсько-штурмової бригади.

Ввечері першого дня повномасштабної війни за наказом Коломийської військової адміністрації в місті розгорнули центр реєстрації ВПО. Хто слідкував за подіями в країні й Коломиї зокрема, той пригадає, що у перші дні війни Коломийський ЦНАП не працював. Реєстрацію і координацію ВПО взяли на себе активісти. Тисячі вимушених переселенців змушені були днями й ночами шукати житла, медикаментів, одягу. Деяким паралельно доводилось відновлювати документи, а тому шукали допомоги, де тільки могли.

Активісти координаційного центру, що локалізувався у ліцею №4 в Коломиї, працювали 24\7. Багато хто не витримував – вигорання, психологічна й фізична перевтома. У приміщені залізничного вокзалу (колишній ресторан “Старий вокзал”) відкрито пункт збору речей для облаштування прихистку вимушеним переселенцям.

Щоб підтримати коломиян Інформатор сформував план дій в умовах воєнного стану. Відтак комендантська година запроваджена в 12 областях України. З 25 лютого у Коломиї комендантську годину буде введено з 22:00 до 8:00.

Далі – більше

Начальник штабу окремого батальйону територіальної оборони міста Коломиї майора Сергій Бойко звернувся до краян із закликом вступати до лав ТерО.

Тим часом всі, хто не переховувався вдома помалу ставали розвідниками. Пішла нездорова тенденція по відловлюванню диверсантів: то вони мали одяг з червоними елементами, то малювали підозрілі позначки на дахах і вздовж доріг. Врешті на Коломийщині зафіксували диверсантів, які малювали орієнтири для ворога.

Тим часом готельєрів, власників туристичних садиб та іншої відпочинкової інфраструктури закликали прийняти біженців з українських територій, де зараз ведуться бої.

Водночас щодень змінювалася ситуація в обмінниках Коломиї. Так, приміром, 26 лютого долар можна було купити за 29 грн, євро – 32 грн.

Але життя тривало. Одна з позитивних новин того часу – народження дівчинки в укритті Коломийського пологового будинку. Малютку назвали Мія.

У волонтерському центрі Народного дому почали плести маскувальні сітки, шити устілки й крутити цигарки для захисників.

Березень

З першого дня весни всі охочі могли записатися і пройти курси домедичної допомоги у Коломиї, а також курси вогневої підготовки. Переселенців Коломийської громади влада закликала стати на облік.

Замість облаштування блокпостів, мешканцям Коломийської громади нацполіція запропонувала організувати автомобільні наряди та патрулювати свої вулиці вночі. На той час про коронавірус і медичні маски вже всі забули.

4 березня у ЦНАПі в Коломиї запрацювала платформа допомоги переселенцям. Всіх чоловіків від 18 до 60 років закликали стати на облік у військових комісаріатах у центрах військових комплектувань. Депутати Коломийської міської ради на сесії вимагали закрити небо над Україною. А голова Коломийської військової адміністрації пояснив, як буде відбуватися  загальна мобілізація.

Коломийський РАЦС працював, незважаючи на війну. Швачки Коломиї взялися за пошиття медичних сумок для військових. А вчителі музики виїхали в Чехію і допомагають українській армії.

Тим часом розгорівся скандал: анонімний допис користувача в соцмережі заблокував 15 тонн гуманітарної допомоги для України.

Інформатор розробив листівки з корисними контактами для переселенців Коломиї. До слова, на той час в Коломийський район переселилося більше 12 тисяч людей. Для ВПО  в місті почали приймати заяви на отримання посвідки постраждалих від воєнних дій. Тим часом переселенка Анна Янковець та коломиянка Олеся Яворська почали виготовляти “сухий” борщ для захисників.

Алкоголь купувати заборонили.

13 березня 2022 року майор Степан Тарабалка загинув під час бойового завдання. 19 березня Президент Зеленський присвоїв звання Героя України загиблому льотчику з Коломийщини Степану Тарабалці з удостоєнням ордена “Золота Зірка” посмертно.

А ресторан “Згарда на Багінсбергу” щодня годував обідами більше 80 переселенців, які проживали у Будинку нічного перебування. Одна з перукарень безкоштовно обслуговувала вимушених переселенців. Врешті запрацювала платформа з пошуку роботи для ВПО.

Вночі 23 березня Коломия зустрічала загиблих захисників України Мирона Забарила та Володимира Островського.

Наприкінці березня у обмінниках міста долар зафіксувався на позиції 31 грн, тоді як євро коштує 34 грн.

Попри загальне сум’яття, коломияни взялися до толоки, у місті відновлювалось позашкілля, працювали автошколи. Освітні заклади вчилися дистанційно.

28 березня Коломийщина прощалася з двома бійцями 10-ї бригади – Миколою Сікорським та Русланом Гончаруком.

Квітень

Коломияни натхненні міццю ЗСУ й зокрема Коломийської 10-ої бригади. У Коломиї прокурори збирають свідчення очевидців про військові злочини. Тим часом за довідками у ЦНАП – шалені черги переселенців. Найперша проблема переселенців Коломийщини – пошуки житла. З цього приводу Інформатор розпочав серію розслідувань.

Читати більше – Як війна вплинула на вартість орендованих квартир Коломиї.

Прокуратура зафіксувала 4 випадки ухилення від мобілізації на Коломийщині. Ввечері 3 квітня містяни в соцмережах почали ширити чутки про ракетний удар по Коломиї. Любомир Глушков спростував це.

Одночасно комунальники міста пообіцяли до Великодня завершити поточні ремонти доріг. Втіхою для батьків і дітей стали заходи коломийської дитячої бібліотеки, яка працювала всупереч всьому.

6 квітня у Коломиї зрізали дерева на бул. Лесі Українки, попри думку громадськості. Це викликало хвилю обурення. Детальніше – в розслідуванні Гра в демократію або ”йой най буде”. Як приймаються рішення про зрізку дерев в Коломиї

У Коломиї та області скасовано заборону на продаж міцного алкоголю. Тільки військовослужбовцям спиртне продавати все ж не дозволили. Купити алкоголь можна із 12:00 до 16:00 у магазинах та в закладах сфери обслуговування.

8 квітня Коломия прощалася із воїном-захисником Віталієм Куліничем.

На підтримку військових ЗСУ у Коломиї відбувся благодійний концерт, а в Королівці – футбольний матч. Для тих, хто потребував робочого місця у Коломиї запрацював перший коворкінг.

Тим часом довкола облаштування території біля “Сільмашу” в Коломиї розгорівся скандал. Детальніше – у статті Усі цукерки владі? Як насправді у Коломиї прибиралася територія біля “Сільмашу”.

Коломийський академічний театр відновив роботу і почав з безкоштовних вистав.

На Прикарпатті спіймали колаборанта, який готував створення народних республік у західних областях України.

Активістка з Коломиї Олена Бойцан ініціювала виготовлення окопних свічок для захисників України. А до Великодня для харків’ян  коломияни збирали кілька тисяч пасочок.

У Коломиї розпочався процес обговорення зміни назв вулиць.

19 квітня в Коломиї затримали серійного злодія. Двоє дизайнерів в часі війни перебралися до Коломиї й взялися за виробництво товарів для військових. Міські урядники розпочали процес створення амбулаторії на вул. Січових Стрільців.

Наприкінці квітня 2022 року Коломия отримала Starlink. А суд над журналістом Русланом Коцабою, якого звинувачують у державній зраді, вчергове відклали. Також на Коломийщині упіймали чоловіків, які крали пальне з потяга.

Тим часом на найдавнішому цвинтарі через зрізку дерев були пошкоджені могили та склепи. Детальніше – у фоторепортажі Мертві не скаржаться.

Коломиянин Ігор Лефор та Андрій Спіров нагороджені медалями “За військову службу”.

Переселенець Олексій відновив виробництво ножів у Коломийській ТГ. В укритті Народного дому влаштували перформанс про світло і темряву, який підготував переселенець Максим Панченко.

Станом на 28 квітня у обмінниках Коломиї курс долара зріс до 31,50 гривень, євро – 34 гривні, а злотий – 7 гривень.

Травень

Загиблого льотчика з Коломийщини Степана Тарабалку назвали “Привидом Києва”. Повітряні сили ЗСУ відреагували на чутки.

У Коломиї скоротили час світломаскувального режиму: вулиці Коломиї почали освітлювати до 23:00.

Для коломийської 10-ки нафутболили більше 40 тис. гривень.

А киянин Віталій Охріменко розповів про можливості для Коломиї з переїздом переселенців.

Через неузгодження з управління архітектури підприємці Коломиї двічі перемальовували фасад будинку.

Комунальники відремонтували дорогу до пологового будинку і облаштували сквер довкола.

Корпорація Bayer передала фермерам Прикарпаття насіння кукурудзи. Алею пам’яті загиблих бійців з Коломийської десятки висадили на Житомирщині.

На початку травня у Коломиї відновили історичну будівлю. Детальніше – в статті Як коломийський “Сокіл” перетворюється на Фенікса. Відтепер тут відбуваються культурні заходи. Зокрема митці створили інсталяцію житла переселенців Коломиї.

2 травня у Коломиї майже на всіх АЗС бензин та дизпаливо було відсутнє. А на тих станціях, де бензин був – ціна становила від 37 грн за літр, а ДП – від 42 грн. Далі ціна зростала невпинно. І сьогодні дизпаливо у місті важко знайти. Вартість бензину коливаються в межах 60 грн за літр.

Голова Коломийської військової адміністрації Любомир Глушков обурений упередженнями, які ширяться в соцмережах щодо переселенців.

У П’ядиках зустрічали загиблого Героя Мирослава Бойка.

5 травня, Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що з українських бібліотечних фондів вилучать російську пропагандистську літературу. Проте у Коломиї декомунізацій відбулась ще восени 2021 року.

Мер Коломиї пропонував переселенцям картоплю, поросят і курей. А молоді волонтери Шахового клубу збирали і відправляли допомогу військовим та постраждалим від війни.

Багатостраждальну вулицю О. Кобилянської зашутрували. А впритул до міського озера розпочалися будівельні роботи – комунальники облаштовували сквер. Тим часом сквер на Чайковського позбувся дерев. А міський парк так і чекає своєї черги на зміни.

Також у серці Коломиї виявили засідку комуністів.

Переселенцям Коломиї прийшла допомога з Чехії. А гравійники на Коломийщині знову взялися за свою брудну справу. На пошті у Коломиї розкупили всі марки з “російським кораблем”

Станом на травень 2022 року Коломийщина прийняла 30 639 переселенців. Волонтерки з Харкова зустрічалися з коломиянами в музеї.

У Коломийському ліцеї №1 облаштовують укриття. А депутати підтримали створення ще трьох опорних шкіл у Коломиї. В першій половині травня запрацювали деякі заклади дошкільної освіти, в яких є укриття.

У Коломиї запланували створити регіональний центр медицини.

Аеродром малої авіації у Коломиї зазнав зміни: частину земель передали в оренду й переорали.

Курс валют наприкінці травня різко підскочив: ще 25 травня долар коштував 34 грн, курс євро був по 36 грн. Читайте детальніше – ТУТ. 28 травня долар можна було продати за 35 гривень, євро – за 37 грн. Злотий зафіксувався на позиції 7 гривень. Аби купити долар коломиянам доводилось заплатити 36,50 грн, за євро – 38,60.

Під час війни у Коломиї навесні 2022 більше народжувались хлопчики.

Це далеко не всі новини Коломиї, а тільки те, що ми суб’єктивно вважаємо важливим.

100 днів війни і крізь бентегу й паніку ми таки прорвалися. Ми їх не кликали. Але вони вдерлися. Грабували, ґвалтували, вбивали. І кожен з нас, хто міг стати сильніше – став, і кожен, хто вміє думати – приймав рішення. Сотні важливих вирішальних битв щогодини відбувалося у кожному з українців: йти до війська чи чекати мобілізації, вивозити дітей за кордон чи лишатися, йти на роботу чи сидіти в укритті… Всідалися емоції, приходило усвідомлення, що це – справжня війна і вона не на кілька днів, на жаль. І оборонятися доведеться нам самим.

І ми стали кулаком, який гатить без жалю. Бо того вимагають обставити, бо Україна опинилася в ситуації “або пан або пропав”. І ми вибрали “пан”. Тому перемога за нами.

Хроніки підготувала Наталка Сандецька

 

 

Нагору