Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Всесвітній день велосипеда | Що потрібно знати коломиянам, котрі мають ровер

Сьогодні свій день відзначають фанати велосипедів. 3 червня цьому транспортному засобу присвятили спеціальне свято – Всесвітній день велосипеда. Тому цього дня слід вітати усіх, хто користується цим видом транспорту. Якщо ви любитель велосипеду і шукаєте своїх однодумців у Коломиї, то маєте можливість приєднатися до велоклубу “Прикарпатські райдери”. Та спочатку трішки про сьогоднішнє свято.

Інформатор ділиться найцікавішими фактами про “залізного коня” та Всесвітній день велосипеда (World Bicycle Day).

Це свято є доволі молодим. Цей день з’явився завдяки пропозиції Генасамблеї ООН у 2018 році. І от уже 4 рік поспіль велосипед має своє власне свято, яке відзначають 3 червня. Тут немає нічого дивного, адже без велосипедів важко уявити сучасний світ. Ні для кого не секрет, що це найекологічніший вид транспорту. А через ситуацію з паливом в Україні все більше людей пересідають на велосипеди. Хоча нашу країну не можна назвати “велосипедною”, але все більше українських міст облаштовують спеціальні велодоріжки, парки та сквери для катання на ровері. Популярність цього транспорту швидко зростає.

До теми: На заправці в Коломиї черги за пальним.

Історія винаходу

Велосипед винайшли всього 200 років тому. Та за такий час він зміг кардинально змінити життя людей. Варто зазначити, що цей винахід став основою для розвитку авто, мотоциклів і навіть літаків.

Кажуть, що креслення велосипеда були на малюнках Леонардо Да Вінчі. Проте деякі вчені вважають їх підробкою. Прототипом сучасного велосипеда був самокат – дерев’яний брус, прикріплений до двох коліс. Щоб їхати на ньому, людина відштовхувалася ногами від землі, рухаючись за інерцією. Пізніше почали з’являтися інші версії цього транспорту.

Так, у 1818 році німецький професор барон Карл фон Дрез запатентував перший двоколісний самокат, який назвав “машиною для бігу”. Через кілька років коваль Кіркпатрік Макміллан удосконалив винахід, додавши сідло і педалі. Тоді велосипед став схожий на сучасний.

В кінці минулого століття в світі почався так званий “велосипедний бум”. Людство усвідомило, що цей вид транспорту є зручним та ефективним. З того часу двоколісні машини ще більше модернізувалися, а також з’являлися нові види велосипедів.

Читайте також: Проблеми із рухом приміських автобусів до Коломиї: що відомо

Традиції цього дня

Якщо ви бажаєте відзначити це свято – відправтеся в поїздку або велопробіг, приїдьте на роботу велосипедом, або просто прокатайтеся на ньому містом. Нагадуємо, що їзда на велосипеді дуже корисна, адже це зміцнює серцево-судинну систему, знімає стрес і допомагає скинути зайву вагу.

Всесвітній день велосипеда – хороший привід пересісти на ровер. Як ми уже писали, у Коломиї можна долучитися до велоклубу “Прикарпатські райдери”, засновник якого – Євген Іванів. Тут зібралися люди, які люблять подорожі та велосипеди.

Тому хапайте свій велосипед та гайда активно відпочивати!

Ольга Пукавчук

Нагору