Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

5 червня: свята, визначні події, іменини

Привід святкувати є завжди. Прикладом, нині День охорони довкілля. Добра нагода, аби попорпатись на клумбі та висадити рослинку, що тішитиме око. А ще – переосмислити свої побутові ритуали, аби стати екодружнішим. 

Чим прикметне 5 червня – розповідає Інформатор.

МІЖНАРОДНІ СВЯТА

  •  ООН: Всесвітній день охорони довкілля.

11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН надійшло звернення, яке підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв’язку із забрудненням довкілля: “Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами”.

Всесвітній день охорони довкілля є одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем довкілля, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії.

  • ООН: Міжнародний день боротьби з незаконним і нерегульованим рибальством.

5 червня 2016 року набула чинності Угода про попередження, стримування та ліквідації незаконного та нерегульованого рибальства. З 2017 року цей день став щорічно відзначатися міжнародним суспільством, котре стурбоване питаннями охорони навколишнього середовища.

  • День повітряних кульок.

Повітряні кульки з’явились у 1824 році завдяки експериментам Майкла Фарадея з каучуковими мішками, наповненими газом, що дало можливість їм підніматися вгору. У 1831 році Нейл Тайлотсон замість каучуку використав латекс. І завдяки цьому  з’явилися сучасні кульки. Наймасовіший запуск повітряних кульок відбувся в англійському Дісней-парку в серпні 1994 року: з нагоди виходу мультфільму “Алладін” в небо запустили 1 592 744 гелієвих кульок.

НАЦІОНАЛЬНІ СВЯТА

  • День Конституції та День батька у Данії
  • День вчителя у Румунії
  • День посадки дерев у Новій Зеландії
  • Національний день кетчупу і День імбирних пряників у США

ЦЕРКОВНІ СВЯТА

  • Преподобної Єфросинії

Єфросинія Полоцька — полоцька княжна з династії Рюриковичів, черниця, у миру Предслава Святославна – одна з найосвіченіших жінок ХІІ століття.

Походила з полоцької династії Ізяславичів була донькою полоцького князя Святослава Всеславича і княжни Софії та правнучкою в п’ятому поколінні святого рівноапостольного князя Володимира Великого.

У 12 років їй почали шукати чоловіка, проте дізнавшись, що батьки хочуть обручити її з одним із знатних князів, вона таємно пішла з дому в монастир, де ігуменією була її тітка Романія. Там молода княгиня прийняла постриг і стала Єфросинією. Преподобна вчила молодих послушниць грамоти, переписуванню книг, співу, шиттю й іншим ремеслам.

ІМЕНИНИ

Нині День ангела святкують: Михайло, Леонтій, Данило, Афанасій, Євфросинія, Марія, Дарина.

ВИЗНАЧНІ ДАТИ

1849 рік — Данія стає конституційною монархією;
1882 рік — у Парижі відкривають Музей Гревен;
1894 рік — у Львові розпочинає роботу найбільша за всю історію Галичини Загальна Крайова виставка;
1910 рік — у Києві відбувається перший політ на вітчизняному літаку конструкції професора Політехнічного інституту Олександра Кудашева, котрий сам же й виконував роль пілота;
1919 рік — у ході українсько-польської війни 1918—1919 років розпочинається Чортківська офензива Української Галицької Армії (УГА), внаслідок якої було звільнено Чортків, Тернопіль, Бучач та Перемишляни;
1945 рік — воєначальники союзних держав підписюють в Берліні Декларацію про поразку Німеччини;
1977 рік — у продажу з’явивляється перший персональний комп’ютер Apple II;
1990 рік — Всеукраїнський Православний Собор у Києві проголошує відродження Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ), відновлює церковну структуру у вигляді патріархату і обрирає першим українським патріархом митрополита Мстислава Скрипника.

ПРИКМЕТИ

Доброю прикметою 5 червня вважається вжалитися кропивою. А поганою прикметою сьогодні вважається дивитися на чужу роботу – в такому випадку своя робота буде недоладною.

  • Задушливий ранок обіцяє погіршення погоди.
  • Горобина рясно цвіте – до хорошого врожаю льону і вівса.
  • Мурахи відповзли далеко від мурашника – до гарної погоди.
  • Якщо глід густо цвіте, то зима буде суворою.

 

 

Нагору