Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Сонячні опіки – поради лікарки

На вулиці літечко. У Коломиї щодень спекотніше, а відтак з’являється спокуса позасмагати. Сонячний опік не завжди можна ідентифікувати відразу. Зчаста больові відчуття з’являються на другий день після тривалого дозвілля на сонці. 

Як дати раду сонячним опікам, розповідає Інформатор, користаючи порадами коломийської лікарки-дерматолога Лілії Федик.

Сонячний опік – це червона, іноді опухла та хвороблива шкіра, викликана надмірним впливом ультрафіолетових (УФ) променів сонця. Сонячний опік може варіюватися від легкого до сильного.

Симптоми сонячного опіку з’являються через пару годин після перебування на сонці. Однак для прояву повного ефекту ушкодження шкіри може знадобитися 24 години. Довгострокові пошкодження, такі як підвищений ризик раку шкіри, можуть з’явитися через роки.

Легкі сонячні опіки зазвичай супроводжуються почервонінням і невеликим болем, можуть тривати від трьох до п’яти днів. В останні пару днів шкіра може трохи лущитися під час її регенерації.

У разі легких чи помірних сонячних опіків в жодному разі не можна змащувати шкіру олією чи олійними засобами. Навпаки – потрібна охолоджувати шкіру. Зарадить просте промивання місця опіку холодною водою або холодні примочки. Помічними також бути креми з пантенолом. В аптеці їх дуже багато.

У випадку тяжких опіків потрібно вдаватися до іншого підходу. У такому разі найкраще звернутися до лікаря, адже під час сильних опіків підвищується температура та починається озноб. На шкірі можуть з’являтися пухирі, які доведеться проколювати в стерильних умовах.

В деяких випадках сильні опіки можна лікувати гормональними мазями. Але це також потрібно робити за вказівкою лікаря.

Головне – не займатися самолікуванням та звертатися до спеціалістів.

Інтенсивне перебування на сонці, яке призводить до сонячних опіків, збільшує ризик інших пошкоджень шкіри та захворювань. До них належать передчасне старіння шкіри (фотостаріння), передракові ураження шкіри та рак шкіри.

Про те, як вберегти свою шкіру від передчасного старіння ми розповідали у цьому матеріалі.

Дбайте про себе, з любов’ю Інформатор.

Нагору