Інформатор Коломия

ВЛАДА

Чому ні: батьки і вчителі ліцею висловилися щодо планів ратуші розформувати старші класи

У Коломиї триває дискусія щодо долі ліцею №2. Чи понизять статус ліцею до гімназії? А якщо так, то коли? Чи розформують старші класи? Чи відбудеться скорочення працівників? 10 червня батьки та вчителі ліцею вийшли на акцію протесту. Після тривалих перемовин міський голова Коломиї відклав предметну розмову про долю ліцею на понеділок.

Сьогодні, 13 червня, батьки ліцеїстів йдуть на особистий прийом до міського голови. Тим часом Інформатор зібрав думки батьків та педагогів навчального закладу щодо проведення реорганізації.

Ірина Рибчанська, мама 10-класниці та майбутнього першачка Коломийського ліцею №2.

“Ми не так давно змінили школу, бо у попередній школі дитина потерпала через булінг. Моя дочка Софія підтягнула успішність з усіх предметів у ліцеї №2. Це наш мікрорайон. Нам близько, зручно. Ми задоволені вчителями, якістю освіти, ставленням…
Наступного навчального року мій молодший син Марко мав би піти в перший клас ліцею №2. Мені ця школа подобається. Але через цю “реорганізацію”, я вже сумніваюсь, чи варто давати сина в перший клас. Бо кожна зміна учнівського й вчительського колективу – це стрес для дитини. Якщо ліцей перетворять на гімназію, то виходить після 9 класу Маркові доведеться шукати нову школу”.

Читайте до теми: Влада Коломиї планує реорганізацію ліцею №2, колектив і батьки – проти

Людмила Калун, мама двох старшокласниць.

“Моїм донькам залишився один рік навчання. У нас в класі навчається 26 дітей. Вони свідомо й цілеспрямовано залишилися в школі після 9-го класу, бо хотіли продовжити тут навчання. Але 10 червня нас поставили перед фактом, що старші класи будуть розформовані.

11-класники змушені будуть іти в нову школу не цілим класом, а хто собі куди піде. Нам випали дуже важкі роки. Спочатку епідемії коронавірусу, в лютому почалась війна, і зараз ця реорганізація: діти у віці 15-16 років і без того не дуже психологічно стійкі. Крім того ми не маємо ніяких гарантій. Навіть, якщо дозволять закінчити 11 клас, чи буде цей атестат відповідати всім вимогам при вступі в вищі навчальні заклади? Якось воно все непевно наразі”.

Леся Ільчук, голова профспілки ліцею №2

“Куди мають піти діти вчитися, якщо увесь мікрорайон вчиться в цьому ліцеї? Ми консультуватися з юристами, дзвонили в Міністерство освіти і з’ясувалося, що в жодній з областей України реорганізацію шкіл на даний момент не проводять в умовах воєнного стану.
Закон про реорганізацію освітніх закладів вступає в дію з 2027 року. То чому ж тоді у Коломиї цей процес розпочнеться 2022 року?”

Спільне звернення батьків, учнів та педагогів ліцею №2 до депутатів Коломийської міськради:

Шановні депутати Коломийської міської ради. Звертаються до Вас відкрито через соціальні мережі коломияни, ті, кому не байдужа доля дитсадків 11 “Сонечко”, 14 “Світанок”, ліцею № 2.

Можливо, ви уже знаєте про те, що наша мерія разом з управлінням освіти вирішили приєднати дитсадки №11 і №14 до школи №2. Керувати цим утворенням буде директор школи і завуч дошкільного підрозділу. Проект відповідного рішення готує на сесію Коломийське управління освіти. Якщо ви, депутати, проголосуєте на сесії за дане рішення, то працівники названих освітніх закладів будуть попереджені про звільнення. Потім на ‘”конкурсній основі” комісія обере “найдостойнішого” директора гімназії, який підбиратиме кадри для цих установ.

У голові не вкладається, чому у другій школі забирають 10-ті і 11-ті класи?
Тому що згідно закону про загальну середню освіту, садки можна приєднувати лише до гімназії або початкової школи. До ліцею садки не можна приєднувати. Тому ліцей номер 2 планують перевести у статус гімназії. Тобто, понизити його статус, забравши 10 і 11 класи. Дітям доведеться шукати іншу школу. Батькам, які віддали дітей до другої школи і мали надію, що саме тут дитина буде навчатися до закінчення 11-го класу, доведеться добре осмислити свій вибір. Чи хочете Ви, щоб Ваша дитина навчалася у 9-ти річці, чи хочете Ви такої комуни?

Просимо депутатів, не голосувати за таке рішення. Не руйнуйте те, що є якісним. Відвідайте кожен із цих закладів. Подивіться, які умови там створено, який налагоджено мікроклімат, поспілкуйтесь з працівниками, з батьками. Не допускайте, щоб в освіті міста склалася ситуація, як із ЖЕКами, коли в результаті почали створювати ОСББ. Уже є досвід приєднання дитсадка 11 “Сонечко” і 10-ї школи. Результат ще гірший ніж у ЖЕКів. Віримо, що Ви є дійсно наші обранці і політичні амбіції не стануть Вам перешкодою в прийнятті мудрого рішення. Реформа освіти до такого об’єднання не зобов’язує.

Це творчість мерії і управління освіти. Не залишайте без роботи у такий важкий період тих, хто Вас обирав , хто вас виховував і навчав. Не додавайте стресів працівникам, їм потрібне міцне психічне здоров’я для роботи з дітьми.
Просимо усіх, хто підтримує дане звернення покласти уподобайку, у коментарях пишіть доповнення звернення до депутатів КМР та поширюйте у всіх доступних групах. Хай уся Україна знає, що на півдні і сході нищать освіту рашисти, а у нас, у Коломийській ОТГ, – влада спільно з управлінням освіти, прикриваючись війною.

PS .Тільки уявіть собі картинку: Коломийська школа номер 2, яка славиться своїми високими досягненнями, якою пишаються багато поколінь випускників (можливо, це хтось із вас) і одним необдуманим рішенням її опустили , принизили… частина вчителів безробітних і “дуже вдячних “, як Ви думаєте, кому?
Хто з Вас був у дитсадках 11 або 14? Хто бачив, які там умови? Можливо ви знаєте, що там краще, ніж у приватних. Якщо ви маєте маленьких дітей і ваша дитина відвідує садок, то знаєте, що у садки вкладено багато коштів і праці батьків та працівників. Сьогодні влада рахує кошти, яких не вистачає . Ми рекомендуємо порахувати, скільки зекономлено за період простою закладів на енергоносіях, на харчуванні дітей, на надбавках вчителів, що зняли із зарплати, на вакансіях працівників, які виїхали за кордон та ін.

Порахуйте, скільки ми вклали коштів у школу і садки, щоб дітям створити комфортні умови. Ви маєте радитися з нами, батьками, з працівниками закладів, які реформи ми б хотіли для наших дітей. Просимо депутатів не доводити освітян до судів.

Просимо вільних і незалежних медіа продемонструвати депутатам умови навчання і виховання наших дітей у цих закладах, щоби вони мали уявлення про що мова”.

Чи вдасться відстояти інтереси учнів ліцею №2 й наскільки правомірною є реорганізація закладів освіти під час воєнного стану – читайте у наступних статтях Інформатора.

Наталка Сандецька

 

 

Нагору