Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

В Україні хочуть легалізувати канабіс: що це означатиме

Днями Комітет Ради з питань охорони здоров’я підтримав законопроект, який передбачає легалізацію медичного канабісу в Україні. Але за нього ще мають проголосувати народні депутати.

Що зміниться після прийняття закону – дізнавався Інформатор.

Якщо Верховна Рада підтримає законопроект № 7457, то в Україні дозволять використання рослин роду конопель (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності, а закон регулюватиме їх обіг. Тобто, лікарі зможуть призначати пацієнтам ліки на основі медичних конопель, але лише за електронним рецептом.

В комітеті зазначають, що цей закон забезпечить українцям доступ до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни.

Як пояснює народна депутатка Ольга Стефанішина, законопроект не вводить вільний обіг канабісу. Держава буде обмежувати та контролювати його.

Також на території країни можна буде вирощувати медичні коноплі та культивувати їх. Проте для цього треба буде мати ліцензію та дозвіл поліції на використання приміщень. До того ж, виробники укладатимуть договір з випробувальною лабораторією, або мати її у себе на території. А наукові заклади державної, комунальної та приватної форм власності зможуть займатися розробкою препаратів. Усі ці об’єкти перевірятиме поліція та зможе відбирати і досліджувати зразки.

Законопроект передбачає і нульову квоту на ввіз в Україну сировини та речовин з канабісу до 1 січня 2033 року.

Ми писали, що на Франківщині затримали чоловіка і жінку за збут амфетаміну.

Ольга Пукавчук

Нагору