Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Коломийська Торговиця: мегамаркет просто неба

В 90-х суботній похід на Торговицю був обов’язковою програмою для “порєдних ґаздів”. Паломництво починалось вдосвіта: пішки, на велосипедах, машинами й мотоциклами, з дітьми, без… Люди-мурахи зносили на базар старий крам й викладали просто на землі вздовж вулиць чи десь на вільному клаптику ринку. Щойно спечені бізнесмени торгували з металевих прилавків або машин. Минуло більше 30-ти років. Як змінилась Торговиця за цей час?

Інформатор розвідував, фотографував і ділиться з вами.

Про це “Kalush Orchestra” чи ТНМК могли б легко зробити пісню.

Сапи, вилки, ножі, пилки,

шуби, шапки і плащі,

капці, шини, скати, квіти,

мед, парфуми, і коші,

рис, тютюн, калоші, кава,

ґріс, овес, велосипед

кури, свині і булава

вишиванка, ліжник плед

мешти, вакса, запчастини

вишиванки, рушники

глеки, миски, шклянки, ринки

гуси, кролики, бики…

До теми: Польське кладовище в Коломиї за рік після скандалу

Ой, якщо пробувати намагатись римувати асортимент Торговиці в пісню, то вийде вона десь така сама довга як “Пісня про Довбуша”.


Торгові місця, як і в 90-х, починаються ще далеко на під’їзді до ринку – обабіч вулиці Гетьманської. Хтось скромно викладає свої старі речі на целофан, розстелений просто на тротуар, хтось – розвішує на вішаки й гачки прямо на парканці приватних будинків. Ближче до входу в Торговицю стоять дітлахи й дорослі з домашніми тваринами: котики, песики, черепах, рибки… На ринку стоїть шум-гам. Хоча люду не так багато, як раніше. Колись тут рух був, як на фестивалі, ще й гаманці витягували з кишень. Зараз вільніше й більш безпечно.

Товари на Торговиці не поділені за секторами: поряд можуть продаватися тютюн, продукти і мотори. Більш впорядковані речі, що були у вжитку – секонд-хенд. Його переважно спродують кочові бізнесмени: вони переїжджають з ринку на ринок типу Торговиці по різних містах та селах міського типу – Заболотів, Отинія Коршів, Печеніжин…

Ось вироби з дерева, глини, шкіри, металу чи лози. Писанки, мальовані тарелі, кухонні дошки й лопатки. Перед Спаса й Великоднем тут буде гора кошиків, а до Різдва – макітри, макогони, свічники.

Для тих, хто любить антикваріат чи ретро теж знайдеться чимало цікавинок. Шукайте не за прилавками, а на виносних столиках, у валізах чи на ящиках на вул. Гетьманській або між рядами ринку. Окремого вернісаж-сектору нема.

Дивіться також: Столітні двері Коломиї: фоторепортаж

Під деревами, праворуч від входу в ряд викладені велосипеди – дитячі, дорослі, спортивні чи безвідмовна класика – “Україна” на високих колесах з гоноровою рамою. Бо як-то в Коломиї без ровера?

Поруч – запчастини до двоколісних, мотори, радіатори і домкрати. Тут же – вживана побутова техніка. Є й нова, але виглядає стомлено.

Це як музей, тільки з можливістю виторгувати такий експонат за вигідну плату собі додому.

За огорожею розмістився авторинок. Кількадесят машин, викладених в ряд. На запитання, чи купляють зараз автівки, хлопці махають головами, але надії не покладають – хтозна, чим день закінчиться.

Восени на ринку будуть спродувати мішками картоплю, капустку, моркву, цибулю. Для ґаздів – ґріс, комбікорм, овес, зерно та багато іншого.

Але що там писати – краще все побачити на власні очі. І повірте, ваша екскурсія буде варта стрімів і з пустими руками додому не повернетесь, як би не старалися.

Наталка Сандецька

Максим Лебідь

 

 

Нагору