Інформатор Коломия

ГРОШІ

Чим закінчиться боротьба з борщівником в Коломиї?

Боротьба з борщівником наприкінці червня – то війна з вітряками. Тільки витрати йдуть з наших податків. Адже коли борщівник цвіте, то з кожної рослини насівається ще 2000 насінин. Так, вони проростуть не одразу, а за кілька років. Можливо навіть тоді, коли міські урядники, які приймають таке рішення, вже покинуть владні кабінети.

Про кампанію, яку назвали “боротьбою з борщівником” і можливі наслідки – дізнавався Інформатор.

Якщо прагнути винищувати борщівник справді ефективно, то варто його обробляти спеціальними хімічними препаратами ще навесні. Або ж скошувати молоді пагони. Це не дає шансу надокучливим рослинам зацвітати. Адже кожна парасолька білого цвіту борщівника – це сотні й тисячі нових насінин, яких не лякають ні морози, ні час.

Але в Коломиї з ним біда. Був час – 2017-2018рр. коли з борщівником боролися хімічним методом. Проте не обходилось і без абсолютно невиправданих кроків. На фото – серпень 2019 року. Косар голіруч зрізає сухі стебла борщівника із сухими суцвіттями. Цим самим множить кількість цих живучих рослин на тисячу.

Фотографія зі сторінки Управління комунального господарства

На жаль, минули роки, а методи не змінилися.

Відтак цього літа після двох тижнів боротьби з борщівником на сайті Коломийської міської ради 21 червня відзвітували:

“Комунальні підприємства продовжують косити борщівник на цвинтарі на Довбуша, на вулицях Франка (площа 670 м. кв.) та на Достоєвського (площа 1670 м. кв.), в Шепарівцях, Іванівцях, Раківчику. Також зі старостами сіл погоджено майбутні графіки косіння”, – йдеться в новині.

За підказками, як грамотно боротися з борщівником, ми звернулися до Держпродспоживслужби.

Фахівці ж стверджують, що боротися з борщівником ефективніше хімічним методом. А от скошування його в період цвітіння чи після може викликати зворотній ефект.

Адже борщівник розмножується насінням, 2000 насінин з кожної рослини здатні простояти в ґрунті навіть 10-12 років, та все ж прорости.

Фото зі звіту Коломийської міської ради про боротьбу з борщівником в червні 2022 року.

Журналісти Інформатора запитали у директора КП “Коломийська ритуальна служба” Романа Гушулея, чи не принесе ще більшої шкоди скошування борщівника у період його активного цвітіння?

“Ми його не косимо тримером, а зрізуємо. І потім будемо проводити з ним подальшу роботу”.

Як виглядає ця подальша робота пан Роман розповідати не хотів, мовляв є інструкція. Але він не повинен про це розказувати. Та, зрештою, зізнався:

“Далі, по мірі можливості, коли він (борщівник, – ред) підсохне, ми будемо його завозити в одне місце”, – сказав директор КП “Коломийська ритуальна служба” Роман Гушулей.

А тепер деталі

Почалось все 8 червня. Міський голова Коломийської ТГ оголосив початок боротьби з борщівником. І це, відверто кажучи, трохи запізно. Адже роботи багато, а на все про все  у комунальників залишилось два тижні.

До теми: подавати відомості про борщівник можна через телеграм-бот, який розробили коломийські айтівці. Або ж заповнити форму – https://forms.gle/yXk52oqcaJp4Y6nW8.

Боротьба з борщівником в Коломиї передбачає просте скошування рослин, висота яких вже сягнула метра заввишки.

Фото зі сторінки Богдана Станіславського

На фото видно, як комунальники винищують зарослі борщівника мотокосами.

Але ми  цього не радимо робити. Адже сік борщівника в такому випадку розбризкується на всі боки, при потраплянні на шкіру провокує тривалі й болісні опіки. Наступні бригади боротьби з борщівником вийшли вже зі звичайними косами.

Важливо розуміти, що борщівник на приватизованих ділянках має винищувати сам власник. А якщо порядок не наводять, то їм видають приписи й рекомендують замовити послугу зі скошування у комунальному підприємстві “Зеленосвіт”.

На сторінці Богдана Станіславського у Фейсбук, яку він використовує як основне джерело зв’язку з коломиянами, також є заклик замовляти скошування у комунального підприємства.

До слова, це платна послуга. Проте дізнатися вартість – справа не з легких: у “Зеленосвіті” не працює телефон, а за номером гарячої лінії направляють в управління комунальним господарством. Спроби додзвонитися виявились марними. Тому очікуємо відповіді на інформаційний запит.

“Вкотре звертаюся до власників приватних ділянок, на яких росте борщівник, – наведіть у себе порядок. Якщо не знаєте, як боротися з рослиною або готові замовити послуги комунальників, – звертайтеся до міської ради”, – пише Богдан Станіславський. – Також нагадую, що бездіяльність щодо борщівника – це порушення правил благоустрою. Тому до власників ділянки завітає муніципальна інспекція. Інспектори вже проводять рейди та виявляють недобросовісних ґазд”.

Довідка для тих, хто хотів би справді вирішити питання з борщівником

  1. Ця рослина розмножується лише насінням.
  2. Одна рослина дає близько 20000 насінин, що може прорости в ґрунті навіть через 10-12 років.
  3. Зацвітає борщівник на 2-7 рік життя в залежності від ступеня розвитку. Період цвітіння припадає на кінець червня – початок липня і триває 30-40 днів.

Як боротися?

Для боротьби з борщівником Сосновського застосовують механічні та хімічні методи знищення.

Для того, щоб механічний метод був ефективним, потрібно систематично підкошувати, щоб не дати утворитися суцвіттю.

Особливо ефективним є підрізання кореневої шийки на глибині 8-12 сантиметрів.

Найбільш ефективний метод  боротьби – хімічний.

Внесення рекомендованих препаратів на основі гліфосатів, дикамби, сульфініл-сечовин та  інших гербіцидів проводиться при висоті рослин до 10-20 см або після підкошування.

Найкращий ефект дає застосування бакової суміші: Раундап Макс 6 л/га + Альфа Дикамба 0,6 л/га + 250 грам аміачнії селітри.

Витрата робочої рідини 300 л/га.  Якщо ж упущено момент і рослини зацвіли, то скошену масу (борщівник цвіте з липня і майже  до вересня) обов’язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли рослина скошена.

За період від весни до осені хімічні обробки необхідно проводити 2-3 рази, в міру відростання нових рослин. Застосування гербіцидів проводиться відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»; при цьому слід суворо дотримуватись регламентів застосування і санітарних правил.

Що не можна робити, знищуючи борщівник Сосновського:

  1. Скошувати рослини в період закінчення цвітіння і на початку дозрівання плодів, оскільки це не матиме потрібного ефекту;
  2. Допускати скошування в момент осипання насіння з рослини, тому що це сприятиме більшому його розмноженню;
  3. Зважаючи на те, що при контакті борщівник Сосновського спричиняє опіки,  – всі  роботи з його знищення слід проводити в захисному одязі.

Наталка Сандецька

Нагору