Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Рідкісну світлину з Романом Шухевичем презентували у Коломиї до його ювілею

Сьогодні йому б виповнилось 115 років. Але 1950 року його вбили МДБісти у криївці. Роман Шухевич не здавався живцем: як тільки зачув кроки – відкрив чергу з автомата через дерев’яну перегородку.

Та ще до цих сумнозвісних подій доля завела Шухевича у Коломию у справах приватних. 1938 року він зустрічався в покутській столиці із місцевими ремісниками. На той час молодий Шухевич працював у рекламному агентстві. Це фото зберіглося в Музеї історії міста Коломиї і в річницю Дня народження генерала-хорунжого УПА презентували на виносній експозиції.

Інформатор роздивився, зафіксував і з радістю ділиться усім зі своїми улюбленими читачами.

До 115 річниці з дня народження Романа Шухевича в музеї історії міста Коломиї пластуни виконали молитву та давню стройову пісню.

На виносній експозиції презентували фото 1938 року, на якому 31 – річний Роман Шухевич як представник рекламного бізнесу в колі галицьких ремісників та підприємців.

Читайте до теми: Як журналістка привезла з Канади нове свято

Деталі: 

1937 року Роман Шухевич працював в рекламній фірмі “Фама”, яку заснував разом з інженером Богданом Чайківським. Фірма ця успішно розвивалася і відзначилася креативним підходом до реклами.

В лютому 1938 року Роман Шухевич перебував у Коломиї на відзначенні п’ятиріччя заснування Товариства українських ремісників і підприємців Галичини зоря як директор рекламної фірми “Фама”.

На фото Роман Шухевич стоїть в центрі – 7-ий зліва у другому ряді

Роман Шухевич був генерал-хорунжим, головнокомандувачем Української повстанської армії 7 років – з 1943 до 1950 року. А перед тим – з 1941 до 1942р. – виконував функції командира українського військового підрозділу «Нахтігаль» у складі іноземних легіонів Вермахту.

Важливо пояснити

Керівництво абверу – німецької розвідки – дозволило створити українські підрозділи в складі вермахту, сподіваючись, що вони виконуватимуть розвідувальні та контррозвідувальні завдання. Інакші плани мало керівництво ОУН: вишколені в німецькому війську старшини мали утворити ядро української армії.

Непорозуміння щодо мети створення “Нахтігалю” вилилися в конфлікт між німецьким і українським командуванням уже на початку існування батальйону. Його вояки відмовилися від присяги на вірність Гітлеру й Німеччині.

“Присягати на такий зміст не сміємо і мусимо внести протест”, – сказав тоді Роман Шухевич, за свідченням очевидця.

І в текст таки були внесені зміни: вояки присягнули на вірність українському народові.

 

 

Нагору