Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Історії перейменувань: вул. Чехова в Коломиї

За 10 хвилин пішки від центру Коломиї розташована вулиця Чехова. Вона пролягає від міського парку аж до вул. Моцарта. Колись це були дві окремі вулички, і називались вони на честь князя та художника польського походження. А в ХХ ст. – була об’єднана в одну довгу вулицю і носила ім’я Стєнькі Рєзіна, донського козака. Сьогодні мова йде про те, щоб вкотре змінити назву цієї вулиці.

Інформатор продовжує досліджувати історії перейменувань коломийських вулиць і послуговується для цього книгою Степана Андріїшина “Вулиці старовинної Коломиї”.

Сьогодні у списку перейменувань – 16 вулиць Коломиї, а також кілька топонімів у селах нашої територіальної громади. З цього приводу у серпні 2022 року відбудуться громадську слухання. Ознайомитися з переліком можна у статті – Два місяці на роздуми.

Довжина вулиці Чехова сягає майже 1 кілометра – 950м, якщо бути точним.

Пролягає вона вздовж потоку Радилівка від воріт міського парку на вул. Кобилянської і аж до приватної забудови на вул. Моцарта.

До теми: Вулиця Пушкіна й німецький Баґінсберґ

Також на цій вулиці розташована неймовірна майстерня талановитого коломиянина, заслуженого художника України Мирослава Ясінського.

Читайте до теми: Художник з Коломиї Мирослав Ясінський продає картини і передає кошти на ЗСУ

Проте такою вона була не завжди.

Як дві вулиці зрослись в одну

За Польщі це були дві окремі вулички: перша була названа на честь активного організатора польського війська на боці Наполеона, польського князя Йосифа Понятовського.

А друга носила ім’я Артура Ґроттґера (1837 – 1867) названа на честь польського художника автора творів про повстання 1863 року.

Після ІІ світової війни, 1945 року вул. Понятовського нова радянська влада назвала на честь Антона Чехова (1860 1904), класика російської літератури, який походив з українського роду.

А вул. Ґроттґера назвали іменем Стєньки Разіна, ватажка донських козаків, який очолив повстання проти царської Росії.

1954 року обидві вулиці об’єднали.

Парк на вул. Чехова

Тепер вулиця пролягає повз парк, що виник на залишках зруйнованого комуністичною владою єврейського кладовища, що навпроти Коломийського політехнічного коледжу.
Це молодий парк навесні 1952 року висадили учні Коломийського технікуму МОД.

Міське озеро постало на кар’єрі

З вулицею Чехова також межує міське озеро, яке ще в 1930-х роках частково було сформовано на території колишнього кар’єру цегельні Рамблера. А наприкінці 1950-х було розширене впорядкована і зарибнене.

Хто тут жив

На цій вулиці тривалий час мешкав Володимир Лепкий – професор Коломийської гімназії. А згодом тут оселився довголітній викладач технікуму МОД Михайло Поліщуку.

У будинках №3 та №5  на вул. Чехова містився дитячий садок для сімей військовослужбовців, а згодом житлові приміщення.

Також на вул. Чехова замешкував настоятель Коломийського храму святого Миколая о. Григорій Юрах.

На вул. Чехова, 20 розташовувались навчальні корпуси колишньої Школи деревного промислу.  В 1945 року -школа стала технікумом МОД, а від 1999 року – політехнічним коледжем.

На розі вул. Чехова- Січових Стрільців в будівлі під №26 була контора шляхово-транспортних організації, в якій 1947-1948 року працював художником член ОУН зі східних областей України під псевдо “Біда”, священник УАПЦ Микола Сарма-Соколовський  (1910-2001 роки життя).  1948 його арештували після доносу провокатора “Олеся” і ув’язнили сталінські головорізи.

Також за словами Степана Андріїшина, на вулиці Чехова було помешкання проректора Київської духовної академії УПЦ КП, священика Димитрія Садов’яка.

Інформацію підготувала Наталка Сандецька

 

 

Нагору