Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Могилу відомого фотографа Олександра Кіблера несподівано віднайшли на Монастирку

Він був фотографом й винахідником. Вишуканий, імпозантний, пунктуальний і захоплений красою жінок. Серед клієнтів його ательє було навіть подружжя Габсбургів – майбутнього імператора Кароля і Зити – коли ті 1912 року декілька місяців мешкали в Коломиї. Відтак Кіблер отримав титул придворного фотографа Кароля Франца Йосифа. А тим часом могила його стояла забутою на Монастирку, кладовищі біля Благовіщенської церкви.

Коломияни випадково знайшли надгробок, а Інформатор розпитав, що з речей Александра Кіблера зберігається в Коломиї.

Відомий коломийський фотограф Роман Баран у своєму щоденнику писав:

«…Досить часто буваю в Коломиї. Там є дуже посередні фотографи, але є старий німець Кіблер, який має приватну фотографію. Працює сам з ретушером. Фотостудія чудова. Колись це був придворний фотограф Франца Йосифа. Знімає тільки при денному світлі у фантастично побудованому павільйоні. Апаратура у нього німецька, оптика також. Він володіє такими об’єктивами, які не снилися сучасним бідним фотографам у Станіславові».

Дивіться також: Коломийські будинки з історією

Група коломийських підприємців. А. Кіблер стоїть 3-й зліва. Коломия, 1941 – 1944 рр. Фонд МІК

І правда, в Коломиї були й інші фотографи, але стиль та якість світлин з ательє Кіблера відрізнити нескладно. Його портрети досі зберігаються у сімейних архівах давніх покутських родин. І тільки невелике частина світлин знаходиться у Музею історії Коломиї.

Несподівана знахідка на Монастирку

На українському цвинтарі в Коломиї біля Благовіщенської церкви , який зберіг свою давню назву Монастирок, наприкінці червня 2022 несподівано віднайшли відомого майстра фото, власника фешенебельного ательє в Коломиї Аленсандра Кіблера.

До теми: Холера, диліжанс, ярмарки, поштмейстер і перший меценат

Музейні працівники Михайло Арсак та Іван Мегедин на запрошення краєзнавця Івана Монолатія якраз поралися біля надгробків українських педагогів Петра Побігущого (засновник “Пласту” в Старому Косові) і його дружини Іванни з роду Абрисовських.

Аж раптом допитливий засновник Музею історії Коломиї зацікавився сусіднім пам’ятним знаком. Прорізав густий плющ і виявив напис “Kubler Aleksander. Artysta-fotograf “

Надгробний пам’ятник потребує реставрації, а поки що обмежились шпателем, щітками, ганчірками та пилкою і ножицями. Воду для очищення від бруду взяли з церковної криниці.

“Зробили мінімально для того, щоб відкрити маршрут до надгробного пам’ятника відомого коломийського фотографа”, – розповідають співробітники Музею історії Коломиї.

Що цікавого з ательє Кіблера зберігає Коломия

Циліндр, крісла, фотоапарати й об’єктиви, ретушерський столик, а ще тумби й стійки біля котрих так любили позувати коломийські панянки досі в Коломиї.

Експозицію предметів з фотосалону відомого майстра недавно відкрито в Музеї історії міста Коломиї. Директорка музею Уляна Мандрусяк вирішила, що досить цим цікавинкам ховатися за ширмою музейних фондів.

Все обладнання фотосалону майстер заповідав своїй помічниці Марії Копчук, яка працювала у нього в ательє ретушеркою. А після її смерті уцілілі реліквії зберегла коломиянка Надія Луців, які й придбав музей.

Поряд музею знаходиться будинок, де діяло ательє Кіблера. Зараз тут розміщена кав’ярня.

До теми: Бульвар з ароматом кави

“Цікаво що ретушерські столик, який зараз зберігається у Музеї історії Колоце власний винахід Олександра Кіблера і на той час він був досить новаторським, адже дозволяв виготовляти більш якісні знімки”, – розповідає Михайло Арсак.

У щоденнику спогадів Романа Барана розповідається також, що у Коломиї було досить багато фотографів, але тільки коломийського майстра фотосправи була така апаратура – фотозбільшувачі й німецькі об’єктиви. Зокрема там є згадка про те, що навіть “бідні станіславівські ательє такої техніки не мали”.

Стромецький Михайло. Фото Александра Кіблера.

Музей історії міста Коломиї зокрема зберігається 2 фотоапарата з ательє Кіблера та об’єктиви, які музей в 90-х закупив у Івано-Франківську. На той час це були невеликі гроші  роках.

Фотоапарати А. Кіблера

Наразі в музейній експозиції є біля 50-ти оригінальних фотографій авторства Александра Кіблера.

За переказами корінних коломиян майстер фотосправи мав витончений смак і захоплювався красивими жінками, ба більше – мав пречудову добірку їхніх фотографій. Можливо, колись ми віднайдемо більше його оригінальних фотографій, щоб століття не стерли цю цікаву сторінку з історії Коломиї.

Давні фонду з фондів музею історії міста Коломиї.

Наталка Сандецька

 

Нагору