Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як одягалися жінки на Покутті 100 років тому

Опинка, окрийка, запаска, уплітки, силянки, коралове намисто, перли, гердан, перстеник, ковтки, кептар – все це назви елементів одягу, який носили на Покутті в минулому столітті.

Розповідає Інформатор

Зазвичай сорочки на Покутті носили з домотканого полотна. Але міські пани могли собі дозволити купувати дорожчу ткану фабричну тканину. Вишивали дуже ріноманітними техніками: стебнівка, настилування, обметування, мережка, хрестик, кіска. Різних регіони, що входили до складу Галичини, вирізнялися і колористикою, і орнаментикою.  Крайки та пояси щедро прикрашені кутасами та сухозолотом. 

На пояс жінки пов’язували крайку і на крайку ще один тканий з узорами ширший пояс, кінці якого були оздоблені і звисали попереду на запаску. Зимою  носили кожухи.

На голові жінки носили чепець-сітку, поверху якого вдягали вив’язаний з шерсті «обруч». По верху обруча пов’язували тонку лляну перемітку, кінці якої були вишиті шовком або шерстю (червоними, зеленими, жовтими кольорами). Намітку пов’язували так, щоб кінці спадали на плечі, один кінець спадав на інший і був коротший. Жінки носили обрізане по плечі волосся. В будні дні жінки носили хустки.

Дівчата зачісували коси гладко назад, заплітали дві коси, спереду вплітали шерстяні різнокольорові шнури, які звисали як стрічки на плечі. На голові носили також у вигляді стрічки плетені ґердани або шерстяну вив’язану стрічку.

На шиї носили силянки, різноманітне намисто, а також до того, нитку з старими монетами, часто срібними і золотими

В колекції Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття зберігається велика колекція одягу, який носили на Покутті в минулому столітті.

Нагору