Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

53% українців проти дискримінації ЛГБТ, проте готові приймати в родині тільки 36%

Право гомосексуальних пар на реєстрацію шлюбу підтримує удвічі більше українців, ніж 10 років тому. Відтак більше половини опитаних проти дискримінації за сексуальною орієнтацією і трохи менше 50%. Проте набагато менше українців готові приймати представника ЛГБТ як члена власної родини.

Інформатор пропонує опитування від Центру соціальних експертиз Інституту соціології НАН України та думки прикарпатців з цього приводу.

Майже удвічі з 2013 року зріс рівень підтримки права гомосексуальних пар на реєстрацію шлюбу. Безумовність такого права підтримують 27% населення, ще 26% підтримують з деякими винятками. Сукупно це 53%, у той час як у 2013 році цей показник становив 33%.

Відтак 53% населення в Україні підтримують заборону дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності в законодавстві, а також заборону розпалювання ворожнечі до ЛГБТ.

А 46% українців згодні, що ЛГБТ повинні користуватися такими ж правами, як інші громадяни. Проти цього висловився 41% людей, решта не визначилися.

Про це пише пише Святослав Шеремет, координатор із політики та законодавства Національного ЧСЧ-консорціуму із посиланням на результати дослідження Центру соціальних експертиз Інституту соціології НАН України.

Також більше ніж удвічі із 2016 року зросла кількість людей, які позитивно ставляться до виховання та всиновлення дітей гомосексуальними парами. Категоричне заперечення за той же період скоротилося з 72% до 59%.

36% українців готові позитивно сприймати лесбійок, геїв і бісексуалів як членів сім’ї, друзів, сусідів чи колег. Чверть населення готова до подібних стосунків із транссексуальними людьми.

Гірше ставлення до ЛГБТ статистично пов’язано з проживанням у населеному пункті меншого розміру, нижчим рівнем освіти, старшим віком і матеріальним неблагополуччям, а також серед тих, хто не брав участі в подіях Революції гідності.

Найбільша частка тих, хто підтримує рівноправ’я, у центрі, на півночі (включно з Києвом) та на півдні країни – 78%, 73% та 73% відповідно. Водночас у західних та східних регіонах більшість населення (52% і 54% відповідно), хоча і з незначною перевагою, проти.

Нижчий рівень толерантності до ЛГБТ статистично пов’язаний із проживанням у населеному пункті меншого розміру, нижчим рівнем освіти, старшим віком і матеріальним неблагополуччям, відзначив Святослав Шеремет.

Читайте також: “Зелене покривало” і +35°C: де коломияни ховаються від спеки

Перше фото – Woitek Redwanski

Нагору