Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

“Зелене покривало” і +35°C: де коломияни ховаються від спеки

Якась недобра тенденція у Коломиї спостерігається ще з минулого року: дерев меншає, “євроблях” – більшає. Від цього й саме повітря в місті змінилось. Та й спеку ніхто не відміняв: сонце пражить до +35°C у затінку, асфальт же прогрівається до рівня розпеченої пательні.

Як рятуються коломияни дають собі раду, коли шкварить сонце, – розпитував Інформатор.

Блакитні ялини й райські яблуні зникли з серця Коломиї якраз напередодні Нового року – у грудні 2021р. А щойно по святах КП “Зеленосвіт” поквапився зрізати дерева масово.

Більше – Місце під сонцем: в Коломиї сквер позбавили тіні

Зокрема Інформатор писав про зрізку на вул. Січових Стрільців, бульварі Лесі Українки. Та це тільки вершина айсберга. Адже затінок вулиці Грушевського, площі Шевченка та площі Відродження, вул. Шухевича й інших куточків Коломиї також залишились у минулому.

Читайте до теми розслідування: Гра в демократію або ”йой най буде”. Як приймаються рішення про зрізку дерев в Коломиї

Під самим носом ратуші на місці блакитних ялин та райських яблунь площі Відродження лежить встелена на імпровізовану сцену зелене штучне покриття, яке в Коломиї вже встигли прозвати “зеленим покривалом”.

Тим часом сонце пражить до 35°C. Затінку катма шукати біля фонтану – там теж голо. 

Тому-то коломияни переховуються від спеки на Пруті, в парках і у власних оселях. Менше пощастило тим, хто все ж таки не може перечекати гарячі дні й потрапляє у горнило спеки в самісінькому центрі міста.

Здавалося, саме в такі дні люди справді можуть оцінити цінність дерева і благодатної тіні від його розлогої крони. Чи врахують це міські урядники наступного року?

Надія Федюк

Наталка Сандецька

Мексим Лебідь

 

Нагору