Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

18 липня: цей день в календарі

Сьогодні, 18 липня, маємо 199-й день року та 145-й день війни Росії проти України. У світі цього дня є офіційне свято – Міжнародний день Нельсона Мандели, а також кілька неофіційних.

Детальніше про цей день розповість Інформатор.

Міжнародний день Нельсона Мандели. Життєві цінності, які відстоював Нельсон Мандела прості і зрозумілі: гендерна рівність, забезпечення прав дітей та інших уразливих груп населення, поширення і захист прав людини, врегулювання конфліктів і дискримінації в міжрасових відносинах, невід’ємне прагнення до поліпшення становища найбідніших соціальних групп і викорінювання бідності.

До теми: 53% українців проти дискримінації ЛГБТ, проте готові приймати в родині тільки 36%

День “Обійміть своїх дітей”. Прямі рекомендації якнайчастіше обіймати своїх дітей батьки вперше отримали від Вірджинії Сатир, відомої на весь світ засновниці сімейної психотерапії. Американська психологиня навіть визначила кількість таких обіймів. На її думку, слід обійматися з дітьми щонайменше чотири рази на день – це мінімум, необхідний їм для виживання. Щоб дитина нормально почувалася, її слід обіймати вісім разів, а гарний ріст і розвиток мають забезпечити дванадцять обіймів на день.

Всесвітній день слухання. Відобразити навколишній світ можна не тільки за допомогою фотографії, але і за допомогою звуків. Дивовижний день ініціював Всесвітній проект слухання (“World Listening Project «(WLP), некомерційна організація, яка фокусується на розумінні світу і його природного середовища, культур і суспільства за допомогою слухання і запису на місцях в 2010 р., на честь дня народження Раймонда Мюррея Шефера (18.07.1933), канадського композитора, педагога, письменника, філософа і захисника навколишнього середовища, автора книги “Налаштування світу”.

День народження “Тетріса”. Саме цього дня 1985 року випустили електронну версію відомої на увесь світ комп’ютерної гри. Його винахідником був Олексій Пажитнов, а сам “Тетріс” побачив світ 6 грудня 1984 року.

Також у США 18 липня відзначають Національний день ікри та День Хот-дога.

З Днем ангела привітайте власників таких імен: Анна, Василь, Єлизавета, Сергій, Кирило, Геннадій та Варвара.

18 липня вшановується пам’ять преподобного Афанасія Афонського. У народі в цей день відзначали свято місяця. На Афанасія місяць продовжує грати, що передбачає хороший урожай.

Наші пращури в цей день слідкували за хмарами: якщо по небу пливуть жовті, нібито мед, хмари – на дощ. З цього приводу говорили: “З гнилого кута (південного заходу) нагнало хмари – буде дощ”.

Також ми розповідали куди піти сьогодні в Коломиї.

Ольга Пукавчук

Нагору