Інформатор Коломия

ВЛАДА

Навчання офлайн на Коломийщині буде, але тільки за згодою батьків

У Коломийському районі планують розпочати освітній процес очно з 1 вересня. Про це 18 липня повідомив Любомир Глушков на брифінгу в Коломийській військовій адміністрації.

Інформатор розпитав, наскільки готові укриття району та що буде, якщо батьки відмовляться відпускати дітей в школу, виходячи з питань безпеки.

Перше найважливіше питання для відновлення навчання офлайн – безпека учнів у часі війни. Адже в школі за неї відповідальність несе адміністрація. А тому важливо, щоб укриття при навчальних закладах відповідали вимогам безпеки та санітарії.

Зрештою, навіть сама організація переміщення в безпечні місця має бути відточена до хвилин, адже паніка може спровокувати штовханину.

Начальник військової адміністрації Любомир Глушков переконаний, що дітям треба отримати якісну освіту, адже вони – майбутнє України. А два роки епідемії добряче похитнули навчальний процес.

Тим часом до відновлення офлайн навчання – трохи більше місяця. До серпня школи мають облаштувати укриття. Відповідальність за це лягла на плечі голів громад.

Що роблять да відновлення навчального процесу офлайн

Зараз комісія здійснює об’їзд навчальних закладів Коломийського району.
Заклади, які не підготуються, не отримують дозволу на відновлення навчального процесу. В такому випадку в них буде або онлайн навчання, або за домовленістю в разі повітряної тривоги дітей будуть довозити автобусом в найближче укриття.

Проблеми з укриттями є не тільки у сільських школах, але й у деяких школах Коломиї.

Читайте до теми: Що з укриттям для дошкільнят Коломиї?

Деякі громади Коломийщини досить швидко вже дали собі раду із організацією безпеки в школах. До прикладу, Нижньовербізька ТГ.

Дивіться опитування з цієї теми

Але не всюди ситуація однаково добра.

“Є громади в яких об’єктивно буде важко, бо є школи, де немає ні підвальних приміщень, ні залізобетонного перекриття. Тому буде дуже важко. Вони можуть укласти угоду, якщо є поряд інша споруда, наприклад, бібліотека, клуб чи сільрада, то можна укласти угоду на використання тих приміщень. Якщо ж приміщення замале, а дітей багато, то можна запровадити тут дві зміни”, – каже Любомир Глушков.

Точних роз’яснення щодо тих дітей, які рік провчилися не в Україні або тих, котрі не закінчили минулий навчальний рік, наразі немає, адже програми закордонних шкіл відрізняються від наших. Тож чекаємо роз’яснення МОН.

 

Нагору