Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

До дня фітнес-тренера: діалог із спеціалістом

Спорт – то життя. Принаймні нам так казали в школі. Але ми засумнівались і перепитали у професійної тренерки про це і ще багато чого цікавого. Виявляється, щоб стати наставником для спортсменів-початківців, треба пройти тривалий процес навчання. 

Як стати тренером? Скільки на це піде часу? Де вчитися? Хто може стати тренером? Відповіді на ці та багато інших запитань дізнавався Інформатор у діалозі з Маргаритою Терлецькою.

Починаємо з найпростішого: як стати тренером? 

“Дуже просто – головне бажання, – каже Маргарита. – Можна бути безперспективним спортсменом і стати висококваліфікованим тренером-професіоналом. Важливо, що не завжди тренер – це минулий спортсмен чи навпаки: знаменитий спортсмен – тренер.”

Гаразд, а як бути не просто тренером, а й досягти реального успіху?

“Бути успішним тренером складно, оскільки він навчає та виховує спортсмена, що показує результат успішності. На жаль, не всі “тренери” можуть бути тренерами. Можна тренувати спортсменів, досягнути поставленої мети і зупинитися – результат більше не буде покращуватися. Таких людей я називаю “недотренерами”.

Істинний тренер ніколи не зупиниться на досягнутому, як би складно не було. Цікаво ще й те, що тренер – це не “залізна людина”. Бути тренером означає бути творчим, вміти підібрати іншу техніку викладання, змінити тактику та знайти підхід до кожного.”

Як ти відчула, що тренерство – твоє покликання?

“Я просто відчула, що це моє. Зрозуміла, що справжній кайф я отримую, коли бачу результат моєї праці. Розробляючи новітні методики, працюючи над своїми власними тренерськими фішками, ідеями, я побачила, що це справді цікавить людей. Мої друзі стали запитувати поради. Для мене це і є показником успішності в улюбленій сфері.”

З чого почався твій спортивний шлях? 

“З легкої атлетики, це було моїм хобі ще з 8 класу. Спорт приносив мені чимало досягнень, нові перспективні знайомства, авторитетність серед однолітків та старших. Закінчуючи школу, я розуміла, що не можу покинути спорт і поставила собі за мету виконати вищий розряд.”

Хто може стати тренером?

“Лише той, хто фанатіє від спорту та прагне навчати інших, збагачуючи свій купер тренерським досвідом та високоякісними результатами, не зупиняючись на завершеному етапному завданні.”

Ти десь навчаєшся?

“Так, спеціальність 017 Фізична культура і спорт у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича. Зараз я на 4 курсі бакалаврату. Тут мене мотивує все: атмосфера спорту на факультеті, люди з крутими результатами та досягненнями, викладачі, які пройшли власні тернисті спортивні шляхи.”

Чи є різниця між навчанням на тренера 6 років та кілька місяців?

“Насправді, є. По-перше, при працевлаштуванні деякі роботодавці хочуть підтвердження у якості документа щодо завершення вищої освіти або ж таки нинішнього навчання. По-друге, на мою думку, найкращу фундаментальну базу та досвід формують ті знання, які нам дають викладачі та професійні тренери за 4-6 років навчання, оскільки курси не завжди викладають професіонали. Але, безумовно, підхід щодо обрання навчання дуже індивідуальний, бо можна стати крутезним тренером й за 3-6 місяців, особливо, якщо ти гориш цим.”

Як не переборщити зі спортом?

“Потрібно пам‘ятати і розрізняти, що спорт – це нездоров‘я, постійні травми, сильні навантаження, об‘ємні дози тренувань, постійні зриви та падіння, прагнення все кращого результату. Спорт не для всіх. А ось фізична культура – то є здоров‘я, підтримка фізичної форми, корекція фігури, гармонія та баланс тіла. Фізична культура для всіх. Можна бути професійним спортсменом, який завдяки спорту заробляє, а можна мати будь-яке спортивне фізичне хобі для покращення самопочуття та впевненості у собі.”

Читайте також: Де займатися дітям спортом в Коломиї.

Христина Бойчук

Нагору