Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Міський голова Коломиї запевняє, що до 1 вересня укриття будуть в нормі

Деякі укриття в Коломиї вже готові, інші ж тільки очікують ремонтів. Чи цього часу вистачить, щоб якісно виконати потрібні роботи до 1 вересня? Мер Коломиї переконаний, що заклади освіти встигнуть, а ні – то почнуться “управлінські” рішення.

Чому ратуша взялася до гучних заяв – дізнавався Інформатор.

Навряд це нормальна тенденція згадувати про укриття й ремонти на на 4-5 місяці війни. Бюджет міста не те що виконується, але й перевиконується. Зрештою уряд попереджав ще на початку зими до чого йде справа з нашими навіженими сусідами.

“Всі укриття у закладах освіти будуть відремонтовані”, – стверджують у ратуші.

Коломиян же цікавить, наскільки це буде відповідати вимогам, адже й без того у батьків коломийських учнів та дошкільнят повно сумнівів, чи відпускати свої дітей в заклад освіти.

Інформатор розпитав, чи готові коломийські батьки до виходу на офлайн навчання.

За укриття в закладах освіти Коломийської громади відповідає міська рада.

“Тут працюють конкретні люди, в чиї обов’язки входить підготовка сховищ до навчального року. Це директори закладів освіти та управління освіти. А в випадку із селами ще й старости. Їхнє безпосереднє завдання – дбати про укриття, знати, в якому вони стані та що треба змінювати”, – пише міський голова Богдан Станіславський у себе на сторінці.

За словами мера з початком повномасштабної війни міськрада виділила кожному закладу освіти рівні суми, щоб зробити ремонт в сховищах. Та наразі кожен справляється з цим завданням по-різному.

“Точніше, одні працюють, а інші пасуть задніх”, – узагальнює Станіславський.

Відтак одні керівники закладів освіти не зволікали, але дехто занадто довго тягнув, ніби нічого й робити не треба.

Нагадаємо, що один із закидів стосовно невикористаних коштів стосувався ліцею №2 в Коломиї. У червні розпочався процес реорганізації закладу: його статус мають понизити до гімназії, закрити старші класи і приєднати два дитсадка.

Більше читайте у статті Хочете зберегти ліцей – економте! Міський голова наполягає, вчителі не відступають.

Голова міста обіцяє: ремонти укриттів у таких закладах також обов’язково будуть. Та вже не з ініціативи директора, а міської ради. І сховища у навчальних закладах нашої громади мають бути відремонтовані до 1 вересня – саме таке стоїть завдання.

“Їх готовність обов’язково перевірить комісія. Якщо не буде потрібних результатів, то прийматимуться відповідні управлінські рішення. Бо ніхто не має права зводити нанівець питання безпеки”, – йдеться у дописі Богдана Станіславського.

Вочевидь “управлінські рішення” передбачають кадрові зміни.

Але є одне “але”

Наскільки доцільно виділяти однакові суми на ремонт укриттів закладів освіти міста? Адже не секрет, що всі вони – не в однаковому стані були: десь підтікяає, десь грибок порядкує ще зі скрутних 90-х, десь з вентиляцією проблеми. Тобто стяжками й плиткою на підлозі справа не вирішується.

На фото – укриття в одному із закладів освіти Коломиї.

Інформатор продовжує відслідковувати ситуацію з укриттями в Коломиї, і не тільки в комунальних установах. Адже практика показала, що не кожен підвал, який позначили як ПРО (протирадіаційне укриття) має підстави так називатися.

Наталка Сандецька

Нагору