Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Хочете зберегти ліцей – економте! Міський голова наполягає, вчителі не відступають

Що буде з ліцеєм №2 з нового навчального року? Чому влада Коломиї так квапиться провести реформу, заплановану на 2027 рік? Чи мусять 9-класники вже шукати собі новий навчальний заклад? На ці та сотні інших питань коломийські вчителі чекали відповіді від міського голови.

Розбирався у конфлікті Інформатор.

Ліцей №2 знаходиться у одному з найбільших спальних районів Коломиї. Школа знаменита успішними випускниками, добротними знаннями й потужним колективом. Але опорною вона не стане, а тому до 2027 року має перетворитись на гімназію. Це означає, що після 9 класу випускники змушені будуть собі шукати інший навчальний заклад.

Найближчий ліцей знаходиться за 15-20 хвилин пішки – на вулиці Заньковецькій.

У ратуші й без того закидають, буцімто у школі №2 низька наповнюваність класів. Через це й борги. Вчителі переконані: якщо все-таки розформують 10-ті та 11-ті класи запит на запис до їхньої школи впаде.

Читайте більше: Влада Коломиї планує реорганізацію ліцею №2, колектив і батьки – проти

11 червня педагоги ліцею разом з батьківським комітетом та учнями школи зібралися під стінами ратуші на акцію протесту проти реорганізації. Поміж загальним невдоволенням реформами, які так квапиться міська рада втілити якнайшвидше, найбільше нарікань стосувалися все ж таки розформування 10 та 11 класів.

Так у вівторок, 14 червня, вчителі ліцею №2 у Коломиї знову зібралися для того, щоб розпитати місцеву владу, що ж вона планує зробити з їхнім навчальним закладом.

Йдеться про реорганізацію навчального закладу, яка передбачає приєднання до нього двох закладів дошкільної освіти, а також пониження статусу ліцею до гімназії. Відповідно через ці зміни 10-ті та 11 класи набирати не зможуть. Але батьки майбутніх випускників пішли на особистий прийом Богдана Станіславського і  міський голова пообіцяв дати можливість закінчити цим дітям рідну школу.

Детальніше: Випускники закінчать Коломийський ліцей №2, але в 10 клас – ні

Один із вагомих аргументів на підтримку збереження старших класів Коломийського ліцею № 2 – це те, що у школі поглиблено вивчають українську мову та літературу. Ліцеїсти неодноразово показували хороші результати на обласних олімпіадах і високі бали на ЗНО.

Ще один ще один камінь спотикання – терміни. Адже реорганізацію запланували провести до 2027 року. Колектив та батьківський комітет не розуміють чому влада Коломия так квапиться провести реорганізацію цього року.

Міський голова Богдан Станіславський переконаний що реорганізація навчального закладу не уникнути.

Дивитися пряме включення щодо реорганізації ліцею можна ТУТ.

На чому зекономити

Після тривалих дискусій  в стилі “чому? як? для чого?” таки перейшли до фактів.

За словами міських урядників ліцей повинен не тільки зекономити, але й збільшити кількість учнів, щоб вийти ти з боргів.

Як відомо зараз освітні заклади перейшли на самофінансування. Це означає, що їхні доходи напряму залежать від наповнюваності класів. За кожного учня держава перераховує кошти – 18 тис грн на одного учня. на рік. А тому, коли в класах недобір школа заходить в борги.

Скільки очікуєте учнів на 1 вересня, – питає міський голова.

Зараз у ліцеї навчається 620 учнів, з них – 14 переселенців. за кордоном є 140 ліцеїстів, 100 з них планують повернутися до вересня в Коломию.

Ліцею №2 наразі не вистачає 263 тис грн до кінця 2022 року. Директор школи разом з бухгалтером напрацювали заходи економії: скорочення варіативної частини (факультативів), виплат за педагогічні години, класне керівництво, престижність роботи вчителя, ведення веб-сайту й 5 днів відпустки за власний рахунок.

Тобто вчителі готові пожертвувати частиною свого заробітку, тільки б зберегти учнів. Чи достатньо цього для міського голови?

Наразі питання реорганізації ліцею №2 на червневу сесії вирішили не виносити. Тим часом Міносвіти розглядає варіанти, щоб розпочати новий навчальний рік швидше – 1 серпня.

Наталка Сандецька

Максим Лебідь

 

 

 

Нагору