Інформатор Коломия

ГРОШІ

Чи не лякає війна охочих купити житло?

Про власне житло мріють більшість сімейних пар. І зараз, коли суттєво зросли ціни на оренду, багато прикарпатців задумались: чи вигідно витрачати гроші на не своє? А, може, краще зважитися на купівлю?

Інформатор поспілкувався з експертом агентства нерухомості  Назарієм Удудом і дізнався, яке житло найбільше цікавить коломиян і як змінилися пропозиції в часі війни.

Читайте до теми: У Коломиї дешевше орендувати комерційне приміщення в центрі, аніж винайняти квартиру

 

Ну, для початку хочу уточнити чи реально зараз придбати квартиру. Чи працюють реєстри?

– Реєстри запрацювали з кінця травня, тому наразі можна безперешкодно придбати нерухомість. Згідно постанови Кабміну є обмеження щодо продажу нерухомості по довіреності, у воєнному стані проведення такої угоди заборонено, тому власник майна повинен бути особисто присутній. По довіреності можна лише придбати нерухомість.

Що частіше обирають: новобудови, обжиті квартири чи особняки?

Зараз по Коломиї і загалом Івано-Франківщині найбільше цікавлять людей невеликі заміські будинки, а також квартири з готовим ремонтом на вторинному ринку. Причини ясні: ремонтні роботи суттєво подорожчали, як і вартість будівельних матеріалів. Крім того покупці схильні берегти свій час, всі хочуть чим швидше заселитися у нове житло.

Орендоване житло суттєво подорожчало в Коломиї, якщо порівнювати мирний час із теперішнім. А чи змінилась вартість купівлі житла в Коломиї зокрема і загалом по Івано-Франківській області?

Підняття цін можна спостерігати на первинному ринку нерухомості, тобто в новобудовах, так як собівартість будівельних робіт та матеріалів різко зросла.
Ціни на вторинному ринку наразі стабільні та залишаються на рівні довоєнного часу. Але скоріш за все будуть зростати через те, що первинка для більшості людей буде фінансово недосяжна.

Чи не лякає коломиян невизначена ситуація в країні при купівлі нерухомості?

Вочевидь, не так масово. Бо ми в глибокому тилу. Крім того додались і приїжджі з інших областей. Відтак попит на купівлю житла набагато перевищує пропозиції.

Бачимо, що будівництво багатоповерхівок відновилося. Чи відновили продаж новобудов на стадії незакінченого будівництва?

Місцеві забудівники, попри несприятливі економічні та політичні умови робити, продовжують будівництво багатоквартирних будинків та пропонують придбати в них свіжі квадратні метри.

Це дуже важливий момент для міста Коломиї та України загалом, оскільки люди мають робочі місця, сплачуються податки, а в результаті з’являється житло для всіх, в кого є в цьому потреба, особливо в людей вимушено переселених.

Розмову вела Наталка Сандецька

 

Нагору