Інформатор Коломия

ГРОШІ

Бізнес пропонує змінити процедуру бронювання працівників в часі війни

Бізнес України не звик до подачок уряду. Єдине, чого хочуть наші підприємці від влади, – не заважати. До прикладу, процедура бронювання працівників на папері є, а насправді все гальмується ра рівні місцевих рад. Бронювання відтягує мобілізацію на пів року. Відтак з вересня майже вся економіка України може опинитися у ситуації, коли цінного фахівця забирають у військо.

Інформатор публікує пояснення, чому бронювання наразі працює недосконало і чого вимагають підприємці України.

У березні Кабмін прийняв Постанову №194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану», якою була проваджена відповідна процедура. Але реалізація процедури суттєво загальмувалась вже в  травні через неможливість виконання певних положень.

Зокрема є труднощі з укладанням договорів на мобілізаційні завдання, яких, у більшості випадків, просто не виявилося на рівні органів місцевої влади.

Окрім того час погодження бронювання органами влади на практиці становить 5-6 тижнів, що, на переконання бізнесу, є надзвичайно довго, адже у підприємців планування діяльності відбувається на тиждень-два.

До теми: У Коломиї згадують про бронювання працівників одразу після візиту військкомату

Неодноразово виникали й неузгодженості стосовно формату документа, яким підтверджується таке бронювання та необхідних віз і реквізитів на ньому, питання з виїздом заброньованих працівників закордон у виробничих цілях не зважаючи на наявність усіх передбачених законодавством документів.

Водночас чинні бронювання дійсні пів року і з вересня майже вся економіка України може опинитися у ситуації, коли у будь-який момент критичні для роботи підприємства працівники можуть бути мобілізовані.

Відтак уряд розробляє зміни до Постанови №194 з метою урегулювання проблем, які виникли протягом «першої хвилі бронювань».

Пропонуємо також: Як забронювати працівників під час війни. Питання-відповіді

Тож Європейська Бізнес Асоціація пропонує кроки, щоб надати більшої прозорості, а також забезпечити єдиний формат і порядок бронювання працівників. Зокрема, спільнота пропонує врахувати 6 наступних пропозицій:

1) дозволити бронювати військовозобов’язаних, які до цього не проходили військової служби, оскільки цей фактор не впливає на критичність того чи іншого працівника для підприємства і потенційна мобілізація, наприклад, головного технолога, може повністю зупинити  підприємство;

2) чітко зафіксувати термін дії бронювання (не «до шести місяців», а «шість місяців»), оскільки створення так званої «виделки терміну» може призводити до корупційних ризиків;

3) встановити чіткі терміни погодження бронювань та видачі відповідних наказів та витягів;

4) скасувати необхідність повторного завірення витягів з наказів про бронювання у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (оскільки накази із переліками осіб і так проходить погодження в Міноборони), а також проінформувати усі органи місцевої та центральної влади щодо необхідності визнання таких документів;

5) дозволити бронювати до 70% персоналу без необхідності укладання мобілізаційних завдань, яких, як показала практика, на місцях майже немає для більшості галузей економіки.

6) диджиталізувати процес подачі документів на бронювання та створити єдиний цифровий реєстр заброньованих з доступом до нього усіх зацікавлених органів влади та підприємств.

Зазначені пропозиції дозволять безперебійно працювати більшості підприємств, які забезпечують економічну та продовольчу безпеку держави, а також залишать достатнє вікно можливостей для проведення мобілізації. Щиро сподіваємось, голос бізнесу все ж буде почуто!

Нагору