Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Нова дата в календарі: День української державності

Минулоріч на святкуванні 30-річчя незалежності України президент підписав указ про започаткування нового свята 28 липня. Сьогодні наша країна вперше відзначає День української державності. 

Що воно означає, чому саме цього дня і чи вихідний нині – розповість Інформатор.

У прямому ефірі з Майдану Незалежності 24 серпня 2021 року Володимир Зеленський під час промови підписав указ Про День української державності.

Читайте також: Які заходи запланували в Коломиї на 28 липня

Цей документ започатковує традицію відзначати нове свято щороку 28 липня — у День Хрещення Київської Руси-України. Досі саме в цей день Україна вшановувала одного з перших своїх державотворців — святого рівноапостольного Володимира Великого, князя Київського.

В президентському указі зазначено, що історія української державності сягає своїм корінням «часів заснування міста Києва та розквіту держави за часів князя Київського Володимира Великого». Саме він, прийнявши у 988 році християнство, «засвідчив цивілізаційний вибір Київської Руси».

До теми: Як приймали Конституцію України | Спогади

Спадкоємцями Київської держави тих часів Україна вважає:

  • Галицько-Волинське князівство,
  • Українську козацьку державу,
  • Українську Народну Республіку,
  • Західноукраїнську Народну Республіку,
  • Українську Державу,
  • Карпатську Україну
  • сучасну незалежну Україну.

В указі також зазначено, що День української державності Україна святкує, керуючись Актом проголошення незалежності від 24 серпня 1991 року, який був схвалений 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням.

У цей день українське суспільство також вшановує пам’ять та засвідчуючи повагу до діяльності Тараса Шевченка, Миколи Костомарова, Володимира Антоновича, Михайла Драгоманова, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського, а також інших «видатних представників національної еліти та борців за державність і незалежність України».

«Ми — молода родина зі славетної династії Київської Русі – України. З роду засновників. Роду хрестителів. З хороброго роду. Мудрого роду. Козацького роду. Ми не сироти й не знайди. Ми нащадки могутньої країни, яка була центром Європи”, — сказав Зеленський, виступаючи на Майдані в серпні 2021-го з нагоди 30-ї річниці незалежності.

Тоді ж, 24 серпня 2021-го президент виступив з окремою промовою у Верховній Раді, попросивши народних депутатів зробити День української державності вихідним. Для цього в парламент було внесено спеціальний законопроєкт (№ 5864)

Чи вихідним є День української державності в 2022 році?

На жаль, ні. Зараз в Україні діє режим воєнного стану, під час якого призупиняється дія статті 73 Кодексу законів про працю щодо визначення святкових і неробочих днів.

Отже, до завершення воєнного стану всі державні свята в Україні вважаються робочими днями — зокрема і День української державності.

День української державності під час війни з РФ: чому це важливо

За кілька днів до першого для України святкування Дня української державності Володимир Зеленський нагадав, чому це свято є особливо символічним на шостому місяці повномасштабної війни і після восьми років війни на Донбасі.

За словами президента, цей день доводить, що «українців не зламати» і буде утверджувати зв’язок сучасного покоління з багатьма попередніми.

«Лише ті, хто абсолютно не знає правди історії й абсолютно не відчуває її сенсу, могли ухвалити рішення атакувати нас. Після всього, що пройшов наш народ, після всього, чого ми навчилися за століття, українці ніколи не віддадуть своєї незалежності. І не зламаються зсередини, як це бувало не раз. Не цього разу!», – стверджує очільник держави.

Нагору