Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Сторінки з життя військового льотчика з Коломийської громади Степана Тарабалки

За кожним із прізвищ, які ми чуємо в повідомленнях про втрати Коломийщини в цій безжалісній війні, стоять недожиті десятиліття. Хто вони – Герої, на честь яких називають вулиці нашого міста? Степана Тарабалку, який загинув навесні 2022, назвали “привидом Києва”.

Про долю військового льотчика, відомого винищувача МіГ-29 Степана Тарабалку варта знати більше. Інформатор пропонує розповідь журналіста агентства АрміяInform Владислава Назаркевича.

13 березня 2022 року майор Степан Тарабалка загинув під час бойового завдання. 19 березня Президент Зеленський присвоїв звання Героя України загиблому льотчику з Коломийщини Степану Тарабалці з удостоєнням ордена “Золота Зірка” посмертно. У Героя залишився синочок Ярослав, дружина Олена, батьки Іван та Наталія.

Він служив у бригаді тактичної авіації на Івано-Франківщині, був пілотом винищувача МіГ-29. У перші хвилини повномасштабного вторгнення російських загарбників піднявся в небо для боротьби з окупантами. У повітряних боях здобув славу сильного і відважного пілота.

“Степан володів усіма найкращими якостями людини. Був добрим другом і колегою, прекрасним льотчиком, — розповіли його бойові побратими з бригади тактичної авіації. — 13 березня він загинув як герой у нерівному бою з рaшистcькими стерв’ятниками в небі над Житомирщиною. Заплатив найвищу ціну за свободу і незалежність рідної країни.

У Коломиї про Степана пам’ятають: то була одна з перших втрат нашої громади в цій дикій війні. Він мовчки спостерігає з білбордів за перехожими на стометрівці. Його рідня веде влаштовує заходи, аби допомогти нашим захисникам.

А нещодавно іменем Степана Тарабалки в Коломиї вирішили назвати одну із вулиць міста – наразі вона носить ім’я А. Чехова. Ініціювали громадські активісти, а військовики підтримали.

Читайте до теми: Історії перейменувань: вул. Чехова в Коломиї

“Степан Тарабалка народився і виріс у Коломийському районі. Навчався в Коломийському ліцеї імені Михайла Грушевського, — розповіла начальник служби зв’язків з громадськістю Повітряного командування «Захід» Олександра Качмар. — У повітряних боях він писав історію нашої країни, Повітряних Сил ЗС України. Тепер наше завдання — зберегти цю історію для нащадків. Аби через десятки й сотні років майбутні українці знали правду про наш спротив, про принесені жертви, про наші перемоги”

У Повітряному командуванні підтримали ініціативу коломиян і вважають, що Степан – достойна людина і воїн, а тому вартує того, аби його ім’я залишилося в історії міста назавжди.

Члени топонімічної комісії одностайно підтримали пропозицію про нову назву вулиці. Наступний етап — громадські слухання.

Вони відбудуться 1 серпня в малій залі Коломийського міського палацу культури «Народний дім» (вул. Театральна, 27). Взяти участь у них можуть усі охочі.

Нагору