Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У музею історії Коломиї збирають давні платівки, радіоли та програвачі

Музей історії міста продовжує дивувати відвідувачів: поряд з предметами давнини, які бачили минулі століття, сусідять чудеса техніки, з якими навряд би розібрались сучасні підлітки. Грамофони, програвачі, радіоли, бабінники й старі магнітофони разом з вініловими платівками представлені в окремій експозиції.

Інформатор завітав у музей, щоб підглянути для вас прилади, яких сьогодні не знайдеш в магазинах.

Величезні, часом просто гігантські апарати для відтворення звуку в минулому сторіччі прикрашали далеко не кожну оселю: коштували чимало ще й дістати було важко, зазвичай – по знайомству.

Стояли вони на видно місці як свідчення статусу й поваги. Частенько їх, як і телевізор, накривали спеціальними оксамитовими покривалами, щоб вберегти від пилу й подряпин.

До теми: Могилу відомого фотографа Олександра Кіблера несподівано віднайшли на Монастирку

Найбільше турботи вимагав програвач пластинок: завести, увімкнути спеціальну швидкість, делікатно покласти лапку з голкою на платівку, бо ж один необережний рух і запис буде зіпсута.

Голку час до часу доводилось чистити або й взагалі замінювати. Наші дідусі не лінувалися з тим бавитися, щоб за доброго настрою у домі звучала музика.

Сьогодні ці радіоли й програвачі заміняє непомітний додаток у смартфоні. Вони перетворились на елемент умеблювання. Часто заважають в квартирі, а тому переїжджають на дачі, в гаражі й підвали.

Але вихід – є. Можна віддати такий цікавий експонат у наш рідний Музей історії, що знаходиться на розі вулиці Шухевича й бульвару Лесі Українки.Там вашу сімейну реліквію опишуть, зареєструють і призначать інвентарний номер. А якщо б ви передумали – то завжди можете затребувати свого програвача назад.

Дивіться також: Рідкісну світлину з Романом Шухевичем презентували у Коломиї до його ювілею

Ініціював експозицію звуковідтворювальної техніки з минулого століття Михайло Арсак – багаторічний директор музею історію міста Коломиї, а сьогодні – заступник. Бо й справді: чого має вдома порохами припадати, коли можуть люди роздивитися. Молодь – дивується, старші – ностальгують.

А як гарно попросите, то співробітники музею навіть включать вам щось із старих записів.

Наталка Сандецька

Нагору