Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Хто такі Сили спеціальних операцій ЗСУ?

 Сьогодні, 29 липня, в Україні відзначають День Сил спеціальних операцій Збройних сил України. Його започаткували ще у 2016 році і святкують дотепер. 

Інформатор зібрав цікаві факти про Сили спеціальних операцій ЗСУ і ділиться ними з вами.

Сили спеціальних операцій Збройних сил України, ССО ЗСУ – окремий рід сил Збройних сил України, до складу якого входять частини спеціального призначення і підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій. Вони комплектуються спеціально навченими фахівцями, які мають спеціальні можливості у сферах розвідки, прямих акцій та військової підтримки для виконання складних, небезпечних, інколи політично чутливих операцій, що проводить командування ССО.

Цікаво, що гаслом Сил спеціальних операцій ЗСУ є слова відомого князя Святослава “Іду на ви!”, а талісманом об’єднання є вовкулака.

Анексія Криму і війна на Донбасі прискорили процес створення ССО. Першим командувачем був Ігор Луньов, зараз (з липня 2022 року) посаду займає Віктор Хоренко.

Відомості про особовий склад, а також учасників, які раніше виконували завдання ССО є державною таємницею та підлягають захисту відповідно до закону “Про державну таємницю”.

Серед озброєння, яким володіють підрозділи ССО, виділяють СБА “Варта”, типову стрілецьку зброю та снайперські гвинтівки.

Станом на січень 2019 року державними орденами було нагороджено 294 воїнів, а 4 отримало звання Герой України.

Читайте також: Сторінки з життя військового льотчика з Коломийської громади Степана Тарабалки.

Христина Бойчук

Нагору