Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Саджавці спіймали одного з найнебезпечніших павуків Європи

Його укуси болючі й тривалі. Він гарно ховається, швидко бігає і навіть стрибає. Один із найбільш отруйних павуків Європи дошкуляє жителям Саджавки Коломийської територіальної громади. Загалом же в липні на 103 зафіксували 7 укусів павуків, троє людей ушпиталили.

Повідомляє Інформатор за дописом саджавчанина Юрія Іваночка.

Про небезпечного павука хейракантіума крапчастого саджавчан повідомляє адмін групи, адже влітку почастішали випадки сумних зустрічей із цією отруйною комахою. І дійсно, під тим дописом прикарпатці розповідають про наслідки зустрічей із жовтим павуком з власного досвіду.

Він дійсно один із найотруйніших павуків Європи. Швидко бігає, може стрибати.

Його укус є одним із найболючіших з-поміж павуків, він різкий і триває до 12-ти годин, а в окремих випадках й до 10-ти діб! Отрута може викликати нудоту, а іноді й місцеві некрози епітелію.

До теми: Несподівана знахідка на подвір’ї коломиянки

Ось що про власний нещасний випадок розповідає місцевий мешканець Роман Волощук:

“Минулого року, на жаль, мав можливість перевірити на собі що це таке… Укус відбувся вночі, коли не знаючи що то таке притиснув в себе на грудях в районі сонячного сплетіння. Біль неймовірний. Це неможливо порівняти ні з чим. До того ж не допомагали жодні ненаркотичні анальгетики. Тривало це більше трьох діб!!! Місце укусу залишалося болючим майже місяць!!! Хто був винуватцем болі, виявив аж на третій день. Через інтернет ідентифікував назву павука і виявив в спальні ще трьох павуків”.

Хейракантіум для гнізда вибирає затишні місця. Селиться під камінням, в траві, згорнутому трубочкою листі. Якщо проникає в житло, вибирає куточки, де його не турбують прибиранням довгі місяці.

Як діяти в разі укусу хейракантіума

При укусі цього павука ранку обробляють розчином марганцівки, спиртовою настоянкою календули. До місця укусу прикладають холодний компрес. Для ефективності додають соду з розрахунку 1 чайна ложка на склянку води. Бажано відразу прийняти протиалергійний засіб. Обов’язково звернутися до лікаря.

Заходи безпеки:

– не чіпайте таких павуків руками;
– не бийте їх на тілі;
– частіше робіть прибирання малодоступних місць.

Хейракантіум сам боїться людей і нападає тільки з метою самозахисту. Найбільшу агресію проявляє, якщо його потривожити в гнізді і коли потрапляє під одяг.

Наталка Сандецька

Нагору