Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Високогірна Марківка: цілюща криниця й басейн над урвищем

Марківка дивиться на Коломию звисока. Все ж таки 775 м над рівнем моря проти коломийських 300 м. Тут з більшості обійсть відкриваються фантастичні краєвиди. А з підніжжя найвищої гори Коломийщини – Варатик – витікає цілюще джерелом. Цю воду набирають, аби вилікувати очі й зцілити виразки. Трохи нижче – цілий басейн цієї життєдайної води з краєвидом на Писанкову.

Інформатор відвідав мальовничий куточок і ділиться з вами враженнями.

До Марківки пів години їзди, всього 17 кілометрів.

Тут дзвони сповіщають про радість й про втрату, тут нікого не розбудить сирена. Наче війну віддалили всі ці пагорби й ліси на безпечну відстань.

Дивіться також: Відпочинок поряд | Енергія гір у селі Шешори

Кажуть, село заснував запорізький козак Марко. Вперше гірське село під назвою Марківка згадується 1643 рік. Має добрих сусідів –  Печеніжин, Рунгури, Молодятин і Слобода.

І всю цю красу разом з Коломиєю можна побачити з басейну на пагорбі в Марківці.

Відпочинок поруч: бароковий Гвіздецький костел в очікуванні дива

Щорічно в селі в ніч на Івана Купала відбуваються дійства біля цілющого джерела Біла Криниця, правиться Служба Божа, посвячується вода із джерела, яка за словами старожилів села, виліковує недуги очей, а також зцілює рани на тілі.

З історичних джерел саме в Марківці відбувся конфлікт опришків, братів Довбушів, у місцевій корчмі в 1739 році.

Місцеві мешканці звикли до розміреного простого життя. Більшість займається рільництвом, пасічництвом, вирощуванням великої рогатої худоби, будівельними роботами.

Головні кутки села: Чімшори, Кєчора, Дутчино, Пончава, Баньки, Підділ, Царина, Левада.

До теми: Відпочинок неподалік Коломиї | горбиста Марківка

 

Нагору