Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Не встигли до комендантської години додому? Як діяти

Всяке буває. За ці 5 місяців всі ми стали більш дисциплінованими, але все ж варто знати, як діяти, якщо запізнюєтеся до комендантської години додому. а що коли затримала тероборона?

Щоб вас не сприйняли за диверсанта Інформатор пропонує кілька порад від Надії Матвєєвої.

Затримались на вулиці — пересувайтеся освітленими шляхами, не ховайтеся в темряві та не підсвічуйте собі ліхтариком — можуть сприйняти за диверсанта.

Краще самі знайдіть тероборону та поясніть ситуацію. Підійміть руки вгору, не лізьте в кишені за документами, доки не попросять — це можуть розцінити за спробу дістати зброю.

Не вигадуйте нічого і тим більш не кажіть, що забули чи не знали про обмеження в часі. Це буде вкрай підозрілим.

До теми: Яка відповідальність за порушення комендантської години

Паспорт краще носити або паперовий, або ID-картку, хоч іноді вимагають паперовий додаток і до неї. Перевірити документи в Дії для тероборони складніше — не завжди в них з собою необхідні технічні засоби. Тож вас можуть затримати до з’ясування особи.

Не прикидайтесь людиною, яка має право бути на вулиці вночі (наприклад, працівником газової компанії чи журналістом) — це перевірять.

Під час перевірки не тримайте в руках телефон. Вас можуть запідозрити у зйомці або передачі координат.

Дзвоніть рідним тільки після того, як попередите про це тероборону.

Якщо історію браузера та чати у телефоні повністю видалено — це викличе підозру, що ви диверсант або коригувальник. Тож не чистіть телефон без зайвої потреби — тільки якщо існує загроза зустрічі з окупантами.

Якщо ви в дорозі під час комендантської години

Ви в дорозі й не розрахували час — не зупиняйтеся посеред траси і не хвилюйтеся.
Доїдьте до найближчого блокпосту та спокійно поясніть, хто ви та куди прямуєте. У вас перевірять документи, машину, речі, кишені та телефон.

Якщо в районі небезпечно, вас попросять залишатися біля блокпоста до закінчення комендантської години. Не порушуйте цю настанову — вас можуть заарештувати, виписати штраф або навіть позбавити волі до 5 років.

Якщо дії людей, які вас перевіряли, були неправомірними, зверніться за телефоном гарячої лінії Міністерства оборони та ЗСУ — 0800 50 04 42.

 

Нагору