Інформатор Коломия

ГРОШІ

НБУ дозволив обмінникам самостійно встановлювати курс обміну валют

Раніше в Україні діяло обмеження на викуп валюти не дешевше за фіксований курс. Наразі він складає 36,56 грн/долар. Зараз же обмеження зняли, а курс встановлюють уповноважені установи.

Повідомляє Інформатор з посиланням на постанову НБУ.

“Уповноважені установи здійснюють купівлю та продаж готівкової іноземної валюти за курсом, установленим уповноваженою установою”, – так звучить пункт 12² постанови Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18.

До того ж, НБУ дозволив банкам не застосовувати ліміт на розрахунки фізосіб-волонтерів із гривневих платіжних карток за кордоном, аби ті могли купити товари військового призначення. Щоправда, тут діють наступні умови:

  • операції за рахунком волонтера є типовими для нього. Обсяг операцій, що здійснювалися за її рахунками, перевищував еквівалент 100 тис. грн на місяць до 21 липня 2022 року;
  • до банку має надійти лист від державного органу або військової частини щодо співпраці з волонтером та замовлення товарів відповідного призначення, якщо сума такої операції перевищує еквівалент 400 тис. грн на місяць;
  • надання орієнтовної вартості (розрахунку) товару та строків виконання замовлення;
  • інформування волонтером банку щодо збору коштів з метою оплати продукції.

Читайте також: Заборона для обмінників від НБУ

Христина Бойчук

Нагору