Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як розрізнити укуси та що робити після?

“Щось вкусило, ай!”. Влітку таке часто можна почути. А тоді набряки і сотні порад з народної медицини. Ми ж вирішили в деталях навчити вас розрізняти укуси і правильно їх обробляти.

Інформатор розкаже Вам, як розрізнити небажані сліди укусів від живих істот та коли варто звернутися до лікаря.

Отруйна змія

В ураженій ділянці відчувається печіння, оніміння, набряк, можливий місцевий параліч. Необхідно негайно звернутися за медичною допомогою. За можливістю лягти з піднятими вгору ногами, обробити рану антисептичним засобом і пити багато води до приїзду медичного персоналу.

До теми: Що робити при зустрічі з гадюкою

Неотруйна змія

На відміну від отруйної змії, укус виглядає по-іншому. Зазвичай це не глибокі подряпини, спочатку вони сверблять, а через 10-15 хвилин появляється набряк.

Бджола, оса, шершень

Для здорової людини укус є безпечним, але для тих у кого є алергічна реакція результат може бути найгірший. Саме летальних випадків від укусів цих комах втричі більший аніж від змій. Що робити при укусі? Спершу вийняти жало, промити місце ураження водою та по можливості прикласти лід. Якщо симптоми інші, такі як: слабкість, зниження тиску, підвищення серцебиття, або нестача повітря чи розпухає язик, тоді негайно потрібно звернутися до лікаря!

Укус оси

Укус шершня

Овод та ґедзь

На місці укусу одразу виникає почервоніння та набряк, який може зберігатися декілька днів. Може бути підвищення температури тіла та алергічна реакція. Чим ближче до голови був укус тим гірші наслідки, якщо відчуваєте задуху, викликайте “103”.  Найнебезпечнішими ці комахи також є для дітей, обов’язково звертайтеся до лікаря!

Укус ґедзя та овода

Блохи

Головним симптомом після укусу бліх є свербіж та почервоніння ураженої ділянки.

Клопи

Укус паразита абсолютно безпечний для людини, окрім свербіння і печіння він не здатний завдати значної шкоди. Ці комахи не є переносниками інфекцій, але можуть викликати алергічну реакцію та навіть безсоння.

Отруйний павук

Симптоми: пітливість, нудота або блювота; сильні м’язові спазми і болі в грудях, животі і попереку; задуха, паніка, прискорене серцебиття; помутніння розуму. Що робити одразу після укусу? Знерухомте кінцівку або уражене місце, звільніть її від одягу, покладіть чисту суху пов’язку і обов’язково звернутися до лікаря!

До теми: У Саджавці спіймали одного з найнебезпечніших павуків Європи

Неотруйний павук

Кліщ

При укусі цього паразита одразу звертайтеся до лікаря. Якщо не вмієте самостійно його витягувати, то краще не пробуйте. Категорично не можна змащувати олією чи тягнути пальцями, бо можна кліща залишити у тілі і тоді він може інфікувати людину.

Бережіть себе та за потребою одразу звертайтеся до лікаря!

 

Нагору